Advarer mot historisk høy vannstand

HØY VANNSTAND: Fra båthavna i Jørpelandsvågen en dag det var høy vannstand for noen år tilbake. Natt til onsdag kan vannstanden ble enda høyere. Arkivfoto

HØY VANNSTAND: Fra båthavna i Jørpelandsvågen en dag det var høy vannstand for noen år tilbake. Natt til onsdag kan vannstanden ble enda høyere. Arkivfoto

Artikkelen er over 1 år gammel

Strand kommune advarer naust- og båteiere mot faren for uvanlig høy vannstand natt til onsdag.

DEL

Fylkesmannen i Rogaland har sendt ut melding til kommunene om at de må følge med på vannstanden, og ut fra lokalkunnskap gjøre nødvendige beredskapsforberedelser. Meterologisk Institutt har sendt ut varsel på oransje nivå for Vestlandet og Sørlandet. Det er det nest høyeste farenivået for vannstand.

For målestasjonen i Stavanger er det regnet som sikkert at vannstanden i sjøen vil være mellom 153 og 179 cm, advarer Fylkesmannen i Rogaland. Dette er 8 cm under høyeste registrerte vannstand som ble observert 8. desember 1994 og 7 cm over situasjonen i januar 2007 da vannstanden ble målt til 167.

Det har kun vært registrert høyere vann to ganger i løpet av de siste 100 år. Erfaring har vist at dette en vannstand som kan påføre bygg og infrastruktur skade. Skadepotensialet er også avhengig av vindstyrke, vindretning og bølger.

Den høye vannstanden oppstår som følge av en kombinasjon av høyt tidevann og oppstuving av vann på grunn av vind mot kysten. Vannstanden som nå er varslet har å gjøre med et lavtrykk som er i ferd med å danne seg.

Det er fremdeles usikkert akkurat hvor banen til lavtrykket vil gå. Små endringer i trykk og bane kan gi endringer. Det samme gjelder tidspunktet lavtrykket passerer. Det er ventet at lavtrykket vil bevege seg inn mot Rogaland sent tirsdag kveld og natt til onsdag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken