(Jærbladet)

Før helgen skrev Jærbladet om familien Pollestad Randa, som alle ble koronasmittet i tur og orden, fra og med mandag i romjulen. Mens én av dem er ute av karantene, gjenstår det en og to dager før resten av familien på fem kan gå ut av huset.

– Vi fikk beskjed nokså kjapt at det dreide seg omikron, opplyser Ann Kristin Pollestad Randa.

– Ikke så ille

Hun er den i familien som kanskje fikk kjenne viruset mest på kroppen.

– Det har gått helt greit, men jeg har jo kjent at kroppen ikke fungerer som den skal. Jeg jobber hjemmefra i dag, sier 51-åringen, som slipper ut av en drøy ukes karantentid onsdag.

Selve karantenetiden startet mandag for en uke siden, da datteren Ane (23) var den første i familien som testet positivt.

– Det har faktisk ikke vært så ille å være samlet. Jeg føler meg heldig som har fått mye tid sammen med ungene mine. Det har vært lite sure miner, smiler Pollestad Randa.

Føyer seg i rekka

Hun og familien føyer seg altså i rekka av koronasmittede i landet som har fått påvist omikron. Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i en fersk pressemelding at nesten to tredeler av alle koronatilfeller som ble sekvensert i Norge i uke 52, var av omikronvarianten.

Til sammen oppdaget man 6.143 tilfeller av omikron i Norge i uke 52, opplyses det.

– Tallene viser en liten økning av omikronvarianten gjennom julen, men det er vanskelig å vite hvorvidt disse tallene gjenspeiler den faktiske situasjonen de siste par ukene. Det har imidlertid vært betydelig mindre testing enn ellers, og vi vil trolig få et riktigere bilde av smitteutviklingen nå når hverdagen igjen er i gang for de fleste, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Avdelingsoverlege, Bryne-kvinnen Iren Høyland Löhr, ved medisinsk mikrobiologi ved Stavanger universitetssjukehus, uttaler til Stavanger Aftenblad mandag at 59 prosent av de analyserte prøvene ved SUS i sist uke var omikronvarianten.

Fra uke 51 til 52 ble prosentandelen av omikron tredoblet, fra 20 til 59 prosent. Bare to uker tildligere utgjorde omikronvarianten 2,5 prosent av prøveresultatene i Sør-Rogaland.

Tilfeldigheter

Omikron dominerte i årets siste uke i alle fylkene i Norge bortsett fra i Agder. Høyest andel tilfeller var det i Viken med 74 prosent og i Oslo med 73,6 prosent. Lavest andel var det i Agder med 47,9 prosent.

– Vi ser at områder med høy smittespredning også har en høy andel av omikronvarianten, men ellers er det nok mye tilfeldigheter som styrer hvor stor andel av varianten som finnes i de ulike fylkene, sier Vold.

Hun understreker at det viktigste nå er at uvaksinerte beskytter seg ved å ta første vaksinedose, og at alle andre som har tatt andre vaksinedose for mer enn 20 uker siden, tar en oppfriskningsdose.

FHI venter en stor smittebølge de neste ukene.