Gå til sidens hovedinnhold

Ambulansearbeider Marita (27) ser korona på nært hold: – Vær så snill, slutt å tenke at du «skal bare»!

Ukomfortabelt smittevernutstyr og strenge smitteverntiltak er jobbhverdagen til Marita Bergstrøm. Nå har hun en bønn til hele Norges befolkning om å ta et større ansvar i den felles dugnaden mot korona.

For abonnenter
(Romerikes Blad)

– Vi har alle et samfunnsansvar. Det handler om å styre unna butikken når det er mest folk, om å vaske og sprite hendene, om at dette ikke er tid og setting for bryllupsfester og andre feiringer, om å slutte å tenke at man «skal bare». Dette er et dødelig virus, og skal vi klare å bekjempe det, så må vi dra lasset sammen, sier ambulansearbeideren fra Mogreina i Ullensaker.

Marita Bergstrøm har fullført to års læretid og tatt fagbrev som ambulansearbeider under pandemien. Hun jobber for ambulanseavdelingen ved Oslo universitetssykehus område nord, og er til daglig stasjonert på Eidsvoll med Øvre Romerike som utrykningsområde.

I et innlegg på Facebook nylig hadde den nyutdannede ambulansearbeideren følgende bønn til hele Norges befolkning:

«Kan dere VÆRE SÅ SNILL, holde dere inne, holde avstand og slutte å tenke at dere «skal bare» nå i disse koronatider? (...) Du har ikke noe mindre ansvar enn meg eller mine kollegaer, VÆR SÅ SNILL – begynn å ta litt ansvar for deg og dine du også!».

Torsdag formiddag hadde over 1.900 mennesker delt innlegget.

Klarer det ikke alene

«Fordi ganske mange ikke bryr seg og «skal bare», er jeg, mine makkere og andre helsepersonell som står på HVER ENESTE DAG for å prøve å bryte smittekjeden og bekjempe dette viruset, har nå fått enda strengere retningslinjer for å kunne holde beredskapen og helsevesenet i gang for alle dere andre!» skriver Bergstrøm i sin oppfordring på Facebook.

– Helt siden dette startet har vi jobbet i smittevernsutstyr – med varme, klamme og ubehagelige frakker, munnbind som sklir og som må teipes fast i ansiktet, briller som dugger og flere titall hanskepar per vakt. Nylig fikk vi pålegg om at vi også må bruke munnbind både når vi har pause inne på stasjonen og når vi sitter i ambulansen, selv om det ikke er noen pasient i bilen. Dermed får vi i praksis aldri pause fra utstyr som det er ganske ukomfortabelt å bruke, forteller sier 27-åringen.

Hun skynder seg å legge til:

– Vi ser jo nødvendigheten av at vi må ha strenge smittevernregler for å kunne ha en beredskap for andre som trenger det. Men det er desto mer frustrerende å se at smittetallene stiger fordi mange ikke følger smittevernrådene. Tidligere i år var det trampeklapp og jubel for helsearbeidere fra balkonger rundt om. Det var hyggelig, men det hjelper ikke nå lenger. Vi i helsevesenet klarer ikke å bekjempe det her alene, det trengs en enda større felles innsats for å ta vare på hverandre, slik at vi snart kan få en pause fra dette, sier Marita Bergstrøm.

Fått respekt for viruset

Hun legger ikke skjul på at også hun har kjent på fristelsen om å være med venner ut og ta en øl eller besøke venner og familie hun sjelden ser.

– Men på grunn av min samfunnskritiske jobb er jeg faktisk nødt til å holde meg hjemme. Samtidig har jeg sett på nært hold hvor syke pasienter med korona kan bli, og det er skummelt på en sånn måte at jeg virkelig har fått respekt for dette viruset. Mitt budskap til alle der ute er at dette er virkelig ikke noe du vil ha med deg hjem, sier Marita Bergstrøm.

Hun understreker at det ikke bare er helsepersonell som gjør en forskjell i disse tider.

– Også barnehageansatte, lærere, renholdere og mange andre utsetter seg daglig for større smitterisiko enn andre, men jeg snakker for meg og min hverdag, sier Bergstrøm.

Hun minner om at selv om mange opplever å ha fått både jobbhverdagen og livet for øvrig snudd på hodet, så snakker vi heldigvis ikke om total isolasjon.

– Vi kan fortsatt gå en tur sammen, men vi er nødt til å være mer forsiktige. Vi kommer best ut av dette hvis alle trekker i samme retning, sier ambulansearbeideren.

Hun avslutter det nevnte Facebook-innlegget slik:

«Jeg ber igjen, vær så snill, hjelp oss å bekjempe dette viruset! Norge er et lite land med mye folk, men jeg har og sett hvor mange som bidrar til fellesskapet! La oss jobbe sammen mot et felles mål før alt stenges ned igjen!»

Kommentarer til denne saken