«Da jeg flyttet fra Jørpeland i 16 års-alderen, var jeg ikke stolt over å si hvor jeg kom fra»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er mye å være stolt av! Vi må bare huske å løfte hverandre fram, skriver Jonny Krucow Heng i dette debattinnlegget.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det var ei ung jente – tipper 15–16 år som jeg traff utenfor atelieret mitt i kraftstasjonen i Dalen som sa: «Nå er jeg stolt av å være fra Jørpeland, det er så mye bra som skjer her..»

For en fantastisk kommentar! Når ungdommen er stolt av å være fra Jørpeland er veldig mye på rett spor.

Da jeg flyttet fra Jørpeland i 16 års alderen var jeg ikke stolt over å si hvor jeg kom fra. Det ble stort sett til at jeg sa Stavanger – når folk spurte. Jeg regnet med (og det var like greit) at ingen visste hvor Jørpeland var uansett.

Etter mange år – bosatt på Sandnes, Bryne, Setesdalen, Oslo og nå snart fem år i Sandefjord er jeg – omsider blitt en lokalpatriot! Da jeg kjøpte kraftstasjonen i Dalen for noen år siden og på en måte «kom hjem», ble jeg overrasket over at det fantes så utrolig mange talentfulle og dyktige folk her. Hva er det med Ryfylke? Tenkte jeg. Folk er jo så flinke, og på så utrolig mange områder!

Det er fristende å begynne en oppramsing av navn, men da kommer jeg garantert å glemme noen, så det lar jeg bli. Men kommuneadministrasjonen i Strand bør jeg nevne ... gjengen på kulturkontoret som gjør så mye bra! Kulturskolen, Musikere, gitarbyggere ... i det hele tatt

Og spenstige planer for en revitalisering av sentrum (som jo virkelig også trengs) Synes også det er flott (og stas) at det er bestemt at dikteren Obstfelder får sin plass i sentrumsplanen. Det er på tide at en av Norges fremste diktere sin tilknytning til Jørpeland blir markert!

Mange «synder» er blitt gjort på Jørpeland – særlig i 60–70 årene- hvor rivningslysten var så stor og estetiske hensyn var på et lavmål. Men nå er det håp! Vi har vår historie, en historie som i tillegg til spennende industrihistorie faktisk også inkluderer flere av landets fremste kunstnere og diktere, slikt som er med og bygger stedets identitet.

Det er mye å være stolt av! Vi må bare huske å løfte hverandre fram. Det er det virkelig all grunn til! Når jeg nå blir spurt hvor jeg er fra., svarer jeg Jørpeland! Og hvis den som spør ikke vet hvor det er, så får de en liten historie. Og jeg nevner helst ikke Preikestolen, det ser jeg ingen grunn til. (Preikestolen forteller jo bare hvor vi er, ikke hvem vi er)

Alt godt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken