Gå til sidens hovedinnhold

Da sjeiken av Dubai så de eksklusive og sjeldne flisene fra dette steinbruddet, skrotet han italiensk marmor

Sverre Garpestad ler når han forteller historien som er et stort eventyr om en helt spesiell steinsort. Hvorfor det ikke har kommet til overflaten før, er det ingen som har et godt svar på.

(Jærbladet)

Han har satt av tid til å dele alt han vet om granitt og anortositt, men det forutsetter at vi må en tur ut i felten. Jærbladet kjører hakk i hæl så støvskyene fyker til værs og legger seg som et lysebrunt teppe på panseret, på vei mot den ukjente «gullgruven».

Steinbruddet det er snakk om, ligger drøyt to kilometer fra fv. 44 og avkjørselen som går ned til Sirevåg havn. En smal grusvei leder til det som ved første øyekast minner om Akropolis – den antikke borgen som troner på en liten høyde over den greske hovedstaden Athen.

Det er et mektig skue. Helt lyse, nesten hvite blokker omkranser det som ligner et atrium.

Verdier fra dette steinbruddet utenfor allfarvei, i en liten jærsk bygd, beløper seg til flere milliarder.

Steinbruddet som ligger i Sirevåg er litt av et skue og troner majestetisk på en liten topp med utsikt til Jærhavet.

Ved første øyekast minner området om grekernes Akropolis.

Blå krystaller

Garpestad trår varsomt ut mot kanten og ser flere titalls meter ned i det dype krateret, mens han advarer journalisten mot å komme nærmere. Sikkerhet foran gode bilder, lyder beskjeden.

I dag sitter han på en tredjedel av eierposten i entreprenørselskapet Bertelsen & Garpestad, som faren, Kjell Garpestad, grunnla i 1959. De eier også en del av steinbruddet, sammen med Lundhs AS som holder til i Larvik. Vestfold-firmaet eier 67 prosent og er i tillegg en stor forhandler.

Det hittil ukjente eventyret startet da faren ruslet rundt her på 1940-tallet og oppdaget denne helt spesielle steinsorten. Da ble den første spiren om å ta ut en del av steinen, sådd.

Hvordan dette ender, kommer vi tilbake til.

Hit strømmer det folk fra hele verden for å se på det som har blitt eksklusiv vare på grunn av de blå krystallspettene som lyser opp fra den grå massen. Ingen kan si noe om hvordan de har oppstått, men trolig er de formet slik gjennom millioner av år.

– Det er dette som gjør den så spesiell, og er selve kronen på verket. Uten de blå innslagene hadde den sett ut som hvilken som helst annen gråstein, smiler han, og nevner kjapt en annen eksklusivitet.

– Akkurat denne typen finner du ikke noen andre steder, utenom en fredet nasjonalpark i Canada. Derfor kan slik stein kun hentes ut i Sirevåg. Vi er de eneste i hele verden som kan levere denne typen, opplyser «steineksperten» fra Egersund, og peker på en av blokkene som ligger like innenfor kanten.

Slik ser Sirevåg-flisen ut når den hogges rett ut av fjellet, naturlig og uforedlet.

De kongeblå spettene gjør steinen helt unik og er årsaken til at den er en eksklusiv favoritt på luksus-steder rundt om i verden.

Okka by-dialekten, til tross, har entreprenøren en god del jærbu i seg.

– Farfaren min kommer fra en Garpestad-gård som ligger mellom Undheim og Lye, så de jærske anene er det ingenting å si på, ler 57-åringen.

Det passer jo utmerket, da jærbuer nettopp er kjente for å «bygge stein på stein», i dette tilfellet – flis på flis.

Sverre Garpestad er arbeidende styreformann i entreprenørfirmaet Bertelsen & Garpestad som har kontor på Eigerøy.

Selskapets største oppdrag består av bygging av vei for det offentlige. I tillegg har de oppdrag med boring, sprengning og masseflytting i flere steinbrudd, kraftanlegg samt opparbeidelse av boligfelt og næringsareal.

Slitesterk

Først sprenges det i fjellet med krutt og deretter skjæres de gigantiske steinblokkene ut med diamantwire for å få så rette og beine sideflater som mulig.

Det eksklusive, blanke utseendet som minner om marmorfliser, skapes under videreforedlingen som skjer nedover i Sør-Europa, blant annet i Italia. En del av den samme prosessen skjer også ved fabrikker i Kina. Resultatet kommer i flere varianter, størrelser og fargenyanser. Noen lyse og noen i ulike bruntoner.

Og navnet? Sirevåg-flisen selvsagt.

– Tidligere ble den markedsført som «labrador antikk». I dag er det kun Sirevåg-flisen som gjelder, smiler Garpestad

Den kommer i to standardstørrelser som selges hos utvalgte forhandlere i Norge og koster mellom 2000 og 3000 kroner per kvadratmeter, men mesteparten eksporteres til Italia, Kina, India, USA og England. Sirevåg-flisen er en særdeles robust og slitesterk stein av granitt, som kan brukes på alle typer gulv, så vel som benkeplater og peiser. Den egner seg også til gårdsrom, for dem som vil ha en innkjørsel til huset utenom det vanlige.

Fem prosent av blokkene som tas ut av steinbruddet blir til Sirevåg-fliser.

– Det er denne jeg liker best, sier Sverre Garpestad, med de joggesko-kledde føttene plantet på mørkebrun, blank Sirevåg-flis, som har et marmoraktig utseende.

Umulig å kopiere

At resten av det samme bruddet befinner seg på andre siden av Atlanterhavet, skyldes forandringer i jordoverflaten over millioner av år. Da de ulike kontinentene ble dannet ved vulkansk aktivitet og skilt av hav for 980 millioner år siden, havnet den ene delen i Sirevåg og den andre altså i Canada – enkelt og kort forklart.

Eventyret kunne fort tatt slutt før det hadde begynt, men steinbruddet i Sirevåg ble heldigvis til mer enn en god idé, klekket ut for 70 år siden.

De klare, kongeblå spettene gjør at ingen fliser som produseres blir like og det særpregede kjennetegnet er heller ikke mulig å kopiere.

Nettopp dét klarte ikke sjeiken av Dubai å motstå. Da gulvet ved inngangen til Dubai Mall skulle legges, var planen å gå for italiensk marmor. Tilfeldighetene ville ha det til at leverandøren også hadde den særegne steinsorten fra Jæren i sitt sortiment. Da sjeiken så denne, ble han overbegeistret og skrotet marmoren, selv om Sirevåg-flisen var langt dyrere. Når sant skal sies, er det vel ingen sjeiker som ser på prisen.

Det neste kapittelet var et faktum.

Opp fra en støvete grusvei, lengst sør på Jæren, fant sjeiken i Dubai sin favorittstein, som nå ligger på kjøpesenteret Dubai Mall, som i areal er verdens største.

Det er faktisk litt rart at denne historien har gått under radaren.

Sverre Garpestad

Utenfor boksen

Eksakt hvor stort antall kvadratmeter som ble lagt både ved inngangspartiet og på deler av gulvet inni selve kjøpesenteret som er lokalisert like ved verdens høyeste bygning, Burj Khalifa, er uvisst. Trolig er det snakk om flere tusen.

– Dubai Mall er den desidert største leveransen, sier Garpestad.

Egersunderen er vant med å tenke stort. Da han tok en mastergrad i business administration i Nord-Dakota i USA på slutten av 1980-tallet, adopterte han amerikanernes tenkemåte

– Det var ikke snakk om «nytt, men «brand new» og alt var «extremely». Jeg ble nok litt preget av måten å angripe ting på, og trigges av å gå utenfor boksen, sier han og nikker mot et bilde med dette budskapet. Det ble med hjem i bagasjen etter de fire årene i USA. Nå henger det på veggen på hjørnekontoret. Herfra har Garpestad utsikt til den egersundske skjærgården, som denne formiddagen viser seg fra en av sine beste sider.

Gjenreiste Trollpikken

Selskapet har holdt til på Eigerøy siden 1983. Å tenke stort og ofte utenfor boksen, kan fort føre til suksess. Bertelsen & Garpestad kan vise til pene regnskapstall, og 2019 ble det beste året noensinne med 1,2 milliarder i omsetning og et overskudd på over 70 millioner kroner.

Et eksempel på at det skjer mye der Garpestad ferdes, er gjenreisningen av Egersunds fremste turistmål; Trollpikken. Da den plutselig lå ødelagt på bakken i 2017, lovet han nemlig å få den 10 tonn store steinen på plass igjen. Før den tid var det så som så med interessen, men alt ståheien rundt arbeidet med å få den på plass igjen, har ført til at folk har strømmet til. I dag er det knapt noen som ikke har hørt om Trollpikken.

– Det var artig å være med på, og det fikk jo også enorm oppmerksomhet fra media, som igjen har ført til at Trollpikken har blitt et så populært turistmål for mange, sier han.

En utrolig reise

Igjen stirrer han ut over steinbruddet og så i motsatt retning. I horisonten skimtes Jærhavet og utallige nautiske mil bortenfor, ligger det som var den andre halvparten.

Han klarer ikke å skjule at han er mektig stolt av Sirevåg-steinen og den utrolige reisen det har blitt – at det virkelig ble til noe.

– Mange ganger blir gode tanker bare et luftslott, men sammen med Lundhs AS har vi klart å utvikle et produkt som tas ut av fjellet, foredles ved spesialfabrikker og spres av leverandører, som selger videre til flere luksuriøse og eksklusive steder over hele verden. Du kan trygt si at det har blitt eventyr.

I Las Vegas

Imidlertid stopper det ikke ved verdens største kjøpesenter i Midtøsten.

Sirevåg-flisen fortsatte nemlig sin ferd til det berømte hotellet og kasinoet Caesar's Palace i Las Vegas. Der er gulvet i heisen fra Jæren, det samme er tilfellet med gangen som leder til noen av suitene og inne på selve rommene. Sannsynligvis er årsaken en leverandør i Arizona.

– Du kjenner den igjen med en gang du ser den. Det var veldig spesielt å stå i heisen og se ned på vår egen stein. Det samme opplevde jeg på et luksushotell i Kensington i London. Plutselig så jeg de blå spettene lyse mot meg fra gulvet i lobbyen. Flere hotell i New York sverger også til Sirevåg-flisen, smiler han.

Sittende på en av steinblokkene som skal sendes til videreforedling nedover i Europa, forteller Sverre Garpestad om den utrolige reisen fra den vesle jærbygda Sirevåg som har blitt satt på kartet i alle verdenshjørner.

Godt bevart hemmelighet

Når Sverre Garpestad blir bedt om å svare på hvorfor denne gode og helt spesielle forretningshistorien ikke har blitt omtalt i mediene før, heiser han på skuldrene.

– Jeg klarer ikke gi deg et klart svar. Faktisk tror jeg ikke det er noen som vet hvorfor det fremdeles er en godt bevart hemmelighet. Men ja, det er egentlig litt merkelig at dette har gått under radaren, innrømmer han.

Og selv om steineventyret enda er langt fra ferdig skrevet er det nå i hvert fall mer kjent.