Det må kunne finnes penger til denne pipa

FORSVINN: Pipa på Spinneriet er eit landemerke, men ho er prega av tida si tann. Rådmannen føreslår å fjerna pipa. I alle fall inntil vidare.

FORSVINN: Pipa på Spinneriet er eit landemerke, men ho er prega av tida si tann. Rådmannen føreslår å fjerna pipa. I alle fall inntil vidare. Foto:

Av

Nils-Christian Hagen var inni pipa på Spinneriet i høst. Han mener det er mulig å ta vare på pipa uten at det koster flere millioner, og kaller den «et viktig industriminne».

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I september i år hadde Hjelmeland kommune en konkurranse om tilstandskontroll og prosjektering for istandsettelse av spinneripipa. Vårt firma Stål-consult A/S deltok og undertegnede var til og med inne i pipa under tilbudsbefaringen.

Vi vant ikke konkurransen, greit nok, dette er ikke en melding fra en dårlig taper.

Derimot er det en undring over at rådmannen foreslår å rive pipa, uten å bygge den opp igjen. Vi hadde tenkt at pipa kunne utbedres som den var, men andre kan ha kommet til en annen konklusjon.

Uansett er det rart at den ikke kan bevares for en forholdsvis beskjeden sum. Her hadde vi vært mer konstruktive enn andre.

Det er vel så at kommunen har mye å bruke penger på, man kan ikke pleie eldre med ei slik pipe. Men den er utvilsomt et viktig industriminne, ligger sentralt til så mange ser den, samt er en del av et fint kulturbygg.

Jeg bor i Kristiansand. På vei til Hjelmeland kjørte vi gjennom den fantastisk flotte Ryfast-tunnelen. Midt inne i den, langt under havbunnen, har noen fått i stand et stort bergrom hvor vi kjørte over ei bru omgitt av fiolett lys. Tenk hva det har kostet, kunne vi klart oss uten?

Det kunne vi nok. Men tenk også på at mennesker ikke lever av brød alene, vi trenger opplevelser, minner og assosiasjoner også.

I Tyskland bevarer man slike piper for at storker skal bygge rede. Ikke mange storker i Norge, men heller ikke for mange minner om initiativ og 100 år gammel småindustri utenfor byene.

Det må kunne finnes penger til denne pipa.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken