– Det som skjer med ferga nå er uhørt

– UPÅLITELIG FERJETILBUD: Inger Anita Merkesdal bor på Forsand og pendler ofte til jobb i Sandnes og Stavanger, og har reist med Høgsfjordferja i mange år.

– UPÅLITELIG FERJETILBUD: Inger Anita Merkesdal bor på Forsand og pendler ofte til jobb i Sandnes og Stavanger, og har reist med Høgsfjordferja i mange år. Foto:

Av

– Det som skjer nå er uhørt. En kommende innstilling eller nedleggelse av ferge kan verken skyldes på korona, redusert trafikk eller på gratisturer i Ryfast.

DEL

MeningerOg nå til noe som ikke handler om korona - men korona vil nok bli brukt som begrunnelse - det og de slemme i Ryfast.

Ferga over Høgsfjord er stengt igjen. Jeg har bodd her inne siden 1988. Ja, vi opplevde innstilte ferger før også. Med noen års mellomrom - noen år opp til flere innstillinger i løpet av en vinter.

Spesielt etter at Finnøy ble satt i rute; uegnet ferge er uegnet ferge, uansett hvem som driver den.

Men det som skjer nå er uhørt. Og en kommende innstilling/nedleggelse av ferge kan verken skyldes på korona/redusert trafikk eller på gratisturer i Ryfast.

Til vanlig klarer jeg å sette meg inn i hva som foregår, men det som nå skjer i Boreals regi - det fatter jeg ikke.

Hvor er respekten for egne ansatte?

Hvor er respekten for oss reisende?

Og hva i alle dager er det de driver med, de som har ansvar for dette?

Ja, vi har hatt dårlig vær - men den ferga tåler ikke forholdene i Høgsfjorden, og har ingenting å gjøre her.

Ja, det er en trussel mot ferga at Ryfast er gratis. Men sørg nå for å holde ruta gående da, slik at vi som ønsker å være lojale kan få ta og betale for turene over fjorden.

Innkjøringsproblemene i januar var uforståelige. Mangel på mannskap like så. Etterpå skulle mannskapet få opplæring, og det tok opp til 40 minutter å komme over fjorden (mot 7 før).

Av forståelige grunner var det ikke mange ganger jeg brukte ferga i januar og februar, men det kan ikke ha vært mer enn en gang eller to at ferga klarte å legge til på Lauvvik på første forsøk. At fergeturen tok 15 minutter ble en vane.

Jeg vennet meg til å ikke planlegge med å kjøre via Lauvvik fra Sandnes sentrum og hjem. Men har gjort det så ofte som mulig. Inntil mandag 9.3. Da var jeg på Sandnes, valgte å kjøre hjem via Lauvvik - det var tross alt blå himmel og vindstille.

Så kom jeg til kaien tre minutter etter at ferga gikk og innstilte meg på 27 minutters venting. Etter tre kvarter kom meldingen fra Boreal om at ferga var innstilt på grunn av tekniske utfordringer.

Hadde jeg kjørt fra Sandnes til Forsand via Stavanger hadde jeg vært hjemme lenge før den meldingen kom.

Nå har vi korona. Vedlagte skjermbilder er info om innstillinger fra januar til nå. En av de er beskjed om at kontantbetaling opphører. Det skyldes nok faren for smitte, og det er jeg takknemlig for.

Men da jeg så tok ferga fra Lauvvik, rakk frem fergekortet mitt spurte hva billettøren gjorde for å forebygge smitte måpte han mot meg og svarte med forakt; jeg har ikke korona hvis det er det du tror.

Nei, jeg tror ikke han hadde korona - men verken han eller jeg vet om de forrige som betalte med kort hadde det. Han sitter der og rekker kort inn og ut av bua si uten å ha peiling på hvilke smitte han eventuelt fører inn og ut - og har tydeligvis verken tilstrekkelig opplæring i smitteforebyggende arbeid eller de riktige holdningene.

Hele landet stenges ned, og så foregår totalt tilfeldig korthåndtering i fergeluka vår. Han fortalte at han desinfiserer terminalen med Antibac. Flott. Hva med egne fingre? Og nei - det nytter ikke med hansker, de kan bli infiserte første gangen han tar i et kort.

Da jeg så at han tok godt på hele kortet mitt med begge hender både før og etter at han la det på terminalen, ba jeg ham gi meg kortet tilbake innpakket i papir.

Velvillig snudde han seg rundt, fant en konvolutt, brettet den rundt kortet - tok godt på begge sider av konvolutten med begge hender og gav den til meg. Flott. Da var også konvolutten potensielt infisert.

Er dette en bagatell i den store sammenhengen? Ja. Er jeg redd for å bli smittet. Nei. Men det handler om å være en del av en dugnad - og han har tydeligvis ikke blitt informert tilstrekkelig om sin egen rolle. Også det skulle Boreal ha sørget for.

Boreal skulle også ha sørget for ei ferge som kan krysse fjorden, slik at det hadde vært mulig for oss om ønsker å være lojale å bruke den.

I gamle dager kunne jeg ha ringt til Norled og klaget. Jeg forsøkte å ringe Boreal, men kommer ikke frem til noen.

MARS: Heller ikke i mars gikk det knirkefritt for privatferja.

MARS: Heller ikke i mars gikk det knirkefritt for privatferja. Foto:

I gamle dager kunne jeg ha ringt til kommunen og klaget. Mandag 9.3 forsøkte jeg det. På sentralbordet i Sandnes sitter flotte folk, men de slet med å finne ut hvem som kan være aktuelle å snakke med i fergesammenheng. Det forstår jeg godt.

Etter en tid ble jeg oppringt av en dame som var overrasket over å høre at ferga har vært innstilt i år (HALLO! leser dere ikke Sandnesposten engang?).

Så foreslo hun at jeg 1: Ringte Norled for å klage. Jeg fortalte henne at det er Boreal som driver ferga. Det hadde hun ikke hørt om. 2: Minnet meg om at vi i gamleordføreren har en god ambassadør, og at han fortsatt er aktiv i Høyre.

Jeg fortalte henne at han er ansatt i Boreal. Det hadde hun ikke hørt om. 3: At jeg kontaktet områdeutvalget (er det Hommersåk, Høle, Sviland og Forsand mon tro?) og får de til å arbeide med dette. -Det kunne jeg ha gjort, men jeg tror jeg gir meg nå.

Jeg har forsøkt, men har verken tid eller tålmodighet til dette.

Jeg er sikker på at ferga blir innstilt uansett hva jeg måtte si eller gjøre overfor områdeutvalget. Jeg er også sikker på at den dagen kommer Ryfast, og eventuelt korona, til å få skylden.

Men inntil noen klarer å overbevise meg om det motsatte så mener jeg at dette handler om Boreal. Jeg håper jeg tar feil, og fatter ikke hvorfor dette skjer.

Artikkeltags