(Jærbladet)

Kombiner interessen for hest og ridning med kunnskap om dyrevelferd og naturforvaltning. Lær mer om stell av dyr, fôring, stalldrift, ridning, kjøring og bruk av hest innen turisme. Slik blir studieretningen beskrevet på Øksnevad videregående skole sin side.

Inne i stallen ved Øksnevad videregående skole sitter 16 år gamle Henriette Meyerhoff. Hun er egentlig fra Stavanger, men valgte skolen på grunn av studieretningen.

Henriette har over lengre tid vært interessert i hest.

– Interessen startet da jeg var omtrent fire år gammel. Min mor hadde selv drevet aktivt med hest, og var derfor en viktig drivkraft for meg. I senere tid har interessen bare bygget ser meg og mer opp, og motivasjonen til å satse videre på hest som yrkesvei har bare økt.

Hesten Frigg, som Henriette steller, er åpenbart veldig glad i oppmerksomhet. Det skjer ikke bare en, ikke to, ikke tre - men flere ganger at Frigg prøver å få oppmerksomheten til Henriette. Hun virker derimot ikke til å bemerke seg særlig av dette.

– Han er veldig oppmerksomhetssyk ja, påpeker hun.

– Var lei av skole

Da Henriette i fjor skulle søke seg til videregående skole, var ikke motivasjonen på topp.

– Jeg var lei av ungdomsskolen. Dagene bestod av mye teori og tunge fag. Jeg ble derfor veldig glad når jeg fikk plass her, hvor jeg kan ha en mer variert skolehverdag. Nå kombinerer jeg mer eller mindre hobbyen min med skole.

– Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?

– En vanlig dag starter med å sitte i klasserommet og ha litt teori om hest, eller vanlig allmennfag. Etter lunsj går vi ofte ned i stallen, og steller hestene, forteller Henriette.

Utdypning på hest

Elevene ved naturbruk på hest bruker både travhester og ridehester. Travhestene bruker de vogner på, og Henriette forteller at de blir ridd inn på en annen måte.

– Etterpå skal vi gjøre klart de ulike vognene vi skal bruke, til vi skal ri noen timer. Da sjekker vi at vognene ikke knirker og at de er i stand til å bli brukt, slik vi bruker dem.

Henriette og de andre elevene steller klart to hester. De skal bruke de neste timene på å kjøre rundt på skolens området.

– Vi bruker ikke denne vognen så ofte, så vi skal bli kjent med den, forteller Henriette.

En lang skoledag nærmer seg slutten og elevene har brukt flere timer i stallen.

– Hvorfor bør andre søke hestelinjen?

– Jeg synes folk bør søke hvis de liker hest, og er interesserte i å utdype seg videre på faget. Her får du en vanlig studiekompetanse, også blir tredje året påbygg – om du ikke går ut i lære da, avslutter Henriette.

Ordinær søknadsfrist for inntak til videregående opplæring er til opplysning 1. mars.