Gå til sidens hovedinnhold

Falt for sjarmerende enebolig fra 1900-tallet, men visste lite om hva som skjulte seg inni vegger og tak

Emilie Lervik og Håvar Vagle trodde de bare skulle male og legge gulv da de overtok huset i Lunden, men det dukket stadig opp flere overraskelser underveis. Nå har paret brukt to år på oppussing, og regner med å måtte bruke fem år til før de er helt ferdige.

For abonnenter
(Sandnesposten)

BOLIG: Emilie Lervik og Håvar Vagle var egentlig på jakt etter leilighet da de skulle ut på boligmarkedet. De trodde det ble for kostbart å kjøpe enebolig, men så dukket det opp et litt slitent hus fra 1917. Det hadde skeive gulv, var dekorert av tapet med så mye mønster at det er til å bli svimmel av, og hadde en del rare løsninger, som for eksempel en lysbryter godt plantet inn i veggen.

Det var likevel noe med huset.

– Det er vanskelig å forklare. Vi synes ikke det var nydelig her når vi kom på visning, men gamle hus har sin egen sjarm. Jeg liker vinduene med sprosser, karnappen i stua, og den lille balkongen på soverommet. Vi så virkelig potensialet her, forteller Emilie.

Fant brannfelle i veggene

Selv om enkelte familiemedlemmer ristet på hodet, og uttrykte ordet galskap, tok de sjansen og kjøpte boligen. Med litt maling og nytt gulv ville det bli fint.

– Vi begynte med å rive all tapetet i hele stua. Først da vi hadde gjort det fikk vi beskjed om at vi måtte rive veggene, gulvet og taket i stua for å få det skikkelig beint og fint, husker Emilie.

Far til Håvar er tidligere tømrer og har peiling på hus. Heldigvis. For når veggene var revet oppdaget de at det elektriske opplegget ikke var i orden, og i verste fall kunne ha ført til brann.

– Vi fant ledninger som lå med strøm på inne i en vegg. Andre ledninger var teipet med nylonteip, og bak lysbryteren til kjøkkenet var det svimerker etter ledningene, forteller Håvar.

Enda en brannfelle dukket opp da paret oppdaget at pipen hadde flere hull som ikke hadde blitt tettet igjen.

– Røret fra ovnen sto ikke helt inne i pipa heller, så her hadde røyken gått rett oppover i veggen. Det hadde vært ganske uheldig hvis vi hadde begynt å fyre, sier han.

I kjelleren var det fuktskader

Huset består av tre etasjer som alle skal pusses opp. I hovedetasjen er det gang, stue og kjøkken som allerede har fått en solid oppgradering. Oppe er det tre soverom og bad som er under oppussing, mens hele kjelleren må rives og bygges om til oppholdsrom og hobbyrom.

Det er også kjelleren som har vært den største overraskelsen under prosjekt oppussing.

– Vi fant fukt i kjelleren, som førte til at vi måtte rive veggene for å se hvor det kom fra, og da oppdaget vi at huset ikke står skikkelig på grunnmuren. Oppe var det normal slitasje til at huset er så gammelt som det er, men i kjelleren er tilstanden mye verre, sier Håvar.

Emilie og Håvar hadde bare vært sammen ett år før de kjøpte bolig sammen, men til tross for at huset viste seg å være et årelangt oppussingsprosjekt, har de ikke mistet motet.

– Vi trodde jo bare vi skulle male og gjøre det koselig, og har nok vært litt demotivert noen ganger over hvor mye det er å gjøre, men samtidig er det veldig kjekt når du ser hvordan det blir. Vi er kjempefornøyd med stua nå, og håper å bli ferdig med alt innen fem år, sier Emilie.

– Jeg er mest sjokkert over at vi ikke har hatt en skikkelig krangel om huset, sier Håvar og ler.

Angrer ikke

Nå har de faktisk bodd sammen i et oppussingsprosjekt i over to år, og har til og med forlovet seg på tampen av det hele. De sier selv at de har hatt skikkelig flaks som både har familie, venner og gode naboer som hjelper til.

– Mesteparten av arbeidet er gjort på dugnad, og jeg har en hel slekt med tømrere og elektrikere. Den første dagen vi var i huset sto det sju stykker her og rev tapet. Vi hadde det utrolig gøy, sang disney-sanger og bare koste oss. Vi må virkelig rette en stor takk til familie og venner, sier Håvar.

Det er ikke til å legge skjul på at det koster når en hel eiendom skal oppgraderes, og det i tillegg dukker opp både den ene og den andre overraskelsen, men verken Håvar eller Emilie angrer på kjøpet.

– Vi trives skikkelig godt her. Det er et fantastisk nabolag.

Kommentarer til denne saken