Gå til sidens hovedinnhold

Frøken Brynhuset: Kan bli flyttet til Rosehagen

Artikkelen er over 1 år gammel

Frøken Brynhuset passer ikke lenger så godt inn i skoleområdet på Jørpeland. Kommunen vurderer derfor å flytte huset.

Frøken Brynhuset, som i dag står ved Strandahallen og skoleområdet på Jørpeland, brukes i dag av det lokale husflidslaget. Det gamle huset fra 1901 er på folkemunne blitt kalt opp etter lærer Margrete Bryn som bodde der. I Strand kommunes kulturminneplan blir dette bygget vurdert å ha et verdifullt potensial som kulturformidlingsarena.

Siden det skal bygges både flerbrukshall og nytt skolebygg like ved, er det aktuelt å finne en nye plassering for Frøken Brynhuset. Formannskapet vedtok i juni 2016 at Frøken Brynhuset skal flyttes dersom det står i veien for skoleutbyggingen.

Huset har ikke formell vernestatus, men er med i et landsdekkende register over eldre bygg og andre kulturminner. Det ses på som et kulturminne som er aktuelt for vern.

Sonja Marie Hargaut, som driver Rosehagen på Jørpeland, har som en idé nevnt at Frøken Brynhuset kunne flyttes til Rosehagen. Ideen har fått ordfører Irene Heng Lauvsnes til å be kommuneadministrasjonen om å vurdere flytting av denne eldre bygningen til Vågen-området.

Jeg er glad i gamle hus, og Frøken Brynhuset er en veldig flott bygning som jeg mener det ville passet bra å plassere ved Rosehagen. Her er det god plass, og det kan virkelig bli et smykke i Vågen-området. Jeg ser for meg at det kan brukes til flere ulike kulturaktiviteter, som for eksempel kunstutstillinger, sier Hargaut.

Strand kommune kjøpte i vinter store deler av det sjønære området innerst i Jørpelandsvågen, etter at det ikke ble noe av leilighetsprosjektet Marceliuspromenaden. Kommunen jobber nå med en reguleringsplan for sjøområdet i Jørpelandsvågen, og Frøken Brynhuset kan få en rolle i utviklingen av det nyinnkjøpte området.

Ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) presiserer at det ikke er planer om å rive Frøken Brynhuset, og at dagens aktiviteter i huset skal få fortsette, også om bygget blir flyttet.

– Det er ikke sikkert huset blir flyttet, men med tanke på utbyggingene i skoleområdet har bygget ingen ideell plassering i dag. I første omgang ønskes en avklaring på om flytting er en realistisk mulighet, sier hun.

Kommentarer til denne saken