Tirsdag var Hjelmeland legekontors vaksinebil innom kommunehuset og vaksinerte over 20 ansatte der. Legekontoret tilbyr å komme innom med vaksinebilen til alle de kommunale arbeidsplassene i Hjelmeland.

– Jeg er glad influensavaksineringen får denne oppmerksomheten. Selv om rådmannen nok håper det fører til redusert sykefravær gjennom vintersesongen, er vaksinen spesielt viktig for personer i risikogrupper som har større sannsynlighet for å få alvorlig sykdom ved influensa, sier fastlege ved Hjelmeland legekontor, Bjarte Sørensen.

Mener mange bør ta vaksinen

Sørensen sier risikogruppen innebærer alle personer over 65 år, gravide, og barn og voksne med kroniske sykdommer som diabetes, astma, KOLS, hjerte- og karsykdommer og de med nedsatt immunforsvar.

– Også helsepersonell som arbeider med slike grupper bør vaksinere seg for å hindre smitte til pasienter, men også for å hindre at de selv blir syke når man gjerne trenger de mest. Det gjelder også personer som lever i relasjon med personer med dårligere immunforsvar, sier Sørensen.

Legen anbefaler også folk som har jevnlig kontakt med levende svin å vaksinere seg.

– Både for å beskytte grisene og seg selv, informerer han.

Få bivirkninger

Ifølge Sørensen er det få bivirkninger med vaksinen.

– Vaksinen inneholder bare inaktiverte virus for å «trene opp» vårt eget immunforsvar. Man kan ikke få infeksjon av innholdet, forsikrer han.

Han nevner likevel et par ting man kan merke etter vaksine.

– Det mest fremtredende er en litt sår arm, men en kan også få forbigående lett feber og sykdomsfølelse. Allergi er svært sjeldent, avslutter han.