I videoen over ser vi to scenarioer.

I det første klippet kjører to biler i riktig retning i løpet fra Solbakk til Hundvåg. Neste klipp er fra samme kamera et lite minutt senere. Da har kommer en bil kjørende i feil retning. Hastigheten er satt ned til femti kilometer i timen.

Neste klipp er fra tunnelmunningen på Solbakk. Vi ser samme sjåfør komme kjørende ut av tunnelen i feil retning. Bommen er da nede og de røde kryssene i taket signaliserer at tunnelen er stengt.

Ifølge seniorrådgiver i Ryfast-prosjektet, Øyvind Ellingsen, går det 15 sekunder fra bilen oppdages til tiltakene iverksettes.

I neste klipp ser vi tre biler som skal svinge av til Buøy i Hundvågtunnelen. Andre bil i rekken ombestemmer seg og svinger til siden i siste liten. Deretter gjør bilen en u-sving.

– Sjåføren klarer mesterstykket av å gjøre en u-sving med en bil kjørende imot, sier Ellingsen.

I videoen ser vi en bil komme i høy fart, mens sjåføren snur og kjører mot trafikken. Ellingsen forteller at senere gjør han enda en u-sving når han oppdager at han kjører i feil retning.

Undres over feilkjøringene

Ellingsen klør seg i hodet av disse u-svingene og feilkjøringene.

– Vi sitter på flere videoer av andre som har snudd i tunnelen, sier han.

Han forteller om et tilfelle med en russebuss som kjørte inn i feil tunnel ved Gamlingen, men som oppdaget dette raskt og rygget ut igjen, og to tilfeller med taxisjåfører som har snudd i Hundvågtunnelen.

– At til og med yrkessjåfører snur i tunnelen er veldig spesielt, sier Ellingsen.

– Jeg syns det er veldig rart. Spesielt nå. Jeg hadde forståelse for det de første ukene, men nå så lenge etter åpning. Det syns jeg er rart.

Under er enda et eksempel på farlige trafikksituasjoner som oppstår når bilister snur i tunnelen.

Videoen er fra det dypeste partiet i Hundvågtunnelen. Vi ser en bil svinge inn til siden og la tre biler passere før han gjør en u-sving. Så oppdager han trolig at han kjører i feil retning og gjør deretter en ny u-sving med trafikk kommende i mot. Han klarer ikke svingen og med flere biler kjørende forbi rygger han for å rette opp bilen, før han kjører videre i riktig retning. I klippet etter ser vi enda en bil gjøre en u-sving, like ved avkjørselen til Buøy.

– Kjør ut og snu

Oppfordringen fra Ellingsen er klar: Kjører du feil, må du ikke snu i tunnelen.

– Du må kjøre gjennom tunnelen uansett hvor du er. Kjør ut og snu.

Han håper delingen av videoene kan fungere som en slags voksenopplæring.

– Vi deler de for å forklare folk at dette må de ikke kjøre. Har du kjørt inn i tunnelen, så må du fortsette og snu når du kommer ut, sier han og legger til at dette kun har vært et problem i Hundvågtunnelen og Ryfylketunnelen.

Videoene viser også hvordan sikkerhetssystemet virker og Ellingsen håper det kan betrygge sjåfører som skal gjennom tunnelene.

– De må vite at hvis det skjer noe så blir det fort oppdaget og bilistene blir varslet, avslutter han.