Gå til sidens hovedinnhold

Historiske Sola gikk til sin første NM-finale

Men et stort skår i gleden var det som kan være en stygg skade på Martine Wolff.

For abonnenter
(Solabladet)

Fredrikstad – Sola 22–29 (8–15)

– Det er stort å gå til finale, men nå er det vanskelig å glede seg over det. Jeg vet hvor mye Martine har jobbet i sommer for å komme tilbake etter skaden som holdt hun ute mesteparten av fjoråret. Det er så synd på henne, sier en merkbart preget Steffen Stegavik til TV2 etter kampen, og legger til:

– Jeg skal glede meg over å gå til finalen senere, men nå dreier det seg om å ta vare på Martine.

Det var ni minutter igjen av kampen da hendelsen skjedde. Martine Wolff var på vei igjennom på kontring. En uheldig Tale Deila skled og tok kneet til Wolff, og lyden som ble hørt i hallen er noe de fleste vil foretrekke å glemme.

I en tom hall ble skrikene enda mer merkbare, og i likhet med treneren slet også Camilla Herrem med å holde fatningen da hun ble intervjuet av TV2 etter kampen.

– Du hører jo hylet, og du vet hva som skjer. Martine sa selv at hun følte at kneet røyk. Jeg synes bare så synd på henne, og det er veldig vanskelig å holde tilbake tårene. Vi skal være glade for å komme til finalen, men det å glede seg når noe slik skjer med en god venninne er veldig vanskelig, slår Herrem fast.

– Hadde ikke drømt om finale

Selv om stemningen var dyster etter kamp var det likevel en del stolthet å spore hos Herrem. Av den lokale sorten.

– Jeg har ikke turt å drømme om å spille finale i denne trøya. Jeg er stolt over innsatsen til spillerne, sier hun.

Nå venter landslagspause. Om det blir EM eller ei er umulig å si akkurat nå, men Herrem vet hva hun må forholde seg til.

– Jeg vet bare at jeg reiser med fly til Oslo i morgen, og så Danmark på mandag. Jeg håper det blir EM, sier Herrem.

Slik var kampen

Det var Malin Holta som startet scoringene i plankebyen denne lørdagskvelden. De første fem minuttene ble preget av det som må kalles rotete spill, der det var tydelig at det var gått en stund siden forrige gang begge lag spilte, men det var Sola som ledet med to etter at Camilla Herrem satte inn en kontring.

Samme Herrem snappet ballen da seks minutter var spilt, og gjorde ingen feil alene med keeper. Luken på tre scoringer var kortvarig, men det var tydelig at Herrem hadde bestemt seg for at Sola skulle til finale.

Hun sto for tre av lagets første fire scoringer, og da det var spilt ni minutter var det 4–2 i de gulkleddes favør.

Hjemmelaget manglet flere sentrale spillere

Det ble enda bedre allerede 40 sekunder senere, da Maja Magnussen viste frem en av sine spesialiteter. Lobben dalte fint ned i målet, og Sola var igjen tre scoringer foran.

Fredrikstad fikk aldri helt spillet til å sitte. Det er ikke så rart, med tanke på at de nettopp kom ut av karantene etter at spillerne Maja Muri, Martine Helland og Andrea Rønning fikk påvist covid-19. Disse tre kunne ikke være med i troppen mot Sola.

Totalt fikk laget fra plankebyen gjennomført to felles fysiske økter og tre håndballøkter etter at man midt i uken møttes igjen etter korona-karantenen.

Tok kommandoen

Sola på sin side var fulltallige, og hadde fullstendig kontroll etter hvert. Da kanpen var halvspilt sto det 7–3 i favør bortelaget.

Da Maja Magnussen satte sitt tredje var stillingen 10-3, med ti minutter igjen av omgangen. Magnussen fortsatte å varte opp med storspill fra høyrekanten, og en ny vakker vipp ga 12–5.

Da lagene gikk til pause var stillingen 15–8 i favør Sola. Offensivt var kantspillerne bunnsolide, Magnussen scoret på seks av seks mulige, mens i midtforsvaret ryddet Martha Barka opp i stor stil.

Samtidig var ikke Steffen Stegavik helt fornøyd da han ble intervjuet av TV2 i forkant av 2. omgang.

– Jeg likte ikke det jeg så det siste minuttet. Det ga jeg klar beskjed om til jentene. De ble kanskje litt overrasket over at det var det de fikk høre om, sa han til TV2s Harald Bredeli, og nikket bekreftende da Bredeli spurte om han tok tak i det ene dårlige minuttet fremfor de 29 gode.

Stygg skade

Det var et noe mer våkent Fredrikstad som entret parketten for 2. omgang. Tre mål fra de rødkleddes side gjorde at Solas ledelse krympet til «kun» seks scoringer da fem minutter var spilt.

Martine Wolff økte ledelsen til sju scoringer da hun plukket opp en retur fra Fredrikstad-keeperen. Luken holdt seg stabil på seks scoringer frem til kvarteret gjensto, og selv om det var tydelig at FBK var noe mer giftige rent offensivt.

Sola spilte ikke veldig ryddig, og pådro seg noen utvisninger. Da ledelsen ble redusert til fem mål ga trener Stegavik klar beskjed om at det måtte skjerpings til.

Den skjerpingen fikk de da et skudd fra Kristina Novak først ble reddet, men så dukket Maja Magnussen igjen opp. Det etter at Malin Holta først hadde avverget en kontring.

Fredrikstads Thale Rushfeldt Deila var i fyr og flamme utover omgangen, men da hun mistet balansen i et forsøk på å avverge en kontring gikk det hardt utover kneet til Martine Wolff. Smertehylene ga altfor god gjenklang i en tom hall, og spillere på begge lag var merkbart preget av hendelsen.

Wolff, som de siste årene har slitt med skadeproblemer, ble båret av banen av trener Stegavik og Camilla Herrem, med hjelp av en i støtteapparatet til Fredrikstad. Deila fikk rødt for forseelsen. Malin Holta satte det påfølgende straffekastet, og med ni minutter igjen kunne det se ut som det var mye som skulle til for å hindre finale.

Med fem minutter igjen var stillingen 25–19 i Solas favør. På det tidspunktet gikk også Camilla Herrem ut, og satt resten av kampen med Martine Wolff, mens Guro Berland Husebø fikk muligheten til å spille noen minutter av semifinalen.

Det hele endte med 29–22 til Sola, og toppscorer ble Maja Magnussen med ni mål. Nå venter Vipers i cupfinalen, som er satt opp til 29. desember.

Fredrikstad - Sola

Fredrikstad - Sola 22-29 (8-15)

Kongstenhallen, lørdag 21. november, 18:45

Toppscorer Sola: Maja Magnussen, ni scoringer.

Kamptropp Sola: Esmeralda Fetahovic, Guro Berland Husebø, Malin Holta, Martine Wolff, Frøydis Seierstad Wiik, Johanna Fossum, Maja Magnussen, Amalie Frøland, Kristiane Knutsen, Karoline Jensen, Kristina Sirum Novak, Martha Barka, Emilie Andreassen Hamre, Hege Holgersen Danielsen, Camilla Herrem.

Saken oppdateres med reaksjoner fra Sola-leiren.

Kommentarer til denne saken