Gå til sidens hovedinnhold

«Hva er poenget med kulturpolitikk i en kommune hvis den ikke støtter lokale kunstnere og kultur?»

Artikkelen er over 1 år gammel

– Har kultursjefen og ordføreren overhodet oversikt over kunstnere i Strand og Ryfylke, spør Pål Christian Eidem i dette leserinnlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Registrer at Strand kommune med kultursjefen i spissen og ordføreren hengende etter, har utelatt lokale kunstnere fra å delta i konkurranse om å lage kunst til Nye Fjelltun. Dette ser ut som en fallitterklæring.

Administrasjonen i Strand kommune gjør i utgangspunktet en god jobb og er effektive i driften. Men når en kommer til det kulturpolitiske og hvordan enkeltsaker behandles av politikerne, og hvor både det indre og politiske kompass ser ut til å svirre rundt, stiller en seg flere spørsmål:

Hva er poenget med kulturpolitikk i en kommune hvis den ikke støtter lokale kunstnere og kultur?

Hvordan tror Strand kommune at lokalt kultur og kunstliv skal blomstre dersom ikke lokale kunstnere får delta på de få tiltak som eksisterer?

Hvem sine skattepenger er det politikerne og kommuneadministrasjonen tror de forvalter? Fredrikstad? Drammen? Oslo?

Har kultursjefen og ordføreren overhodet oversikt over kunstnere i Strand og Ryfylke? NB! Karmøy ligger ikke i Ryfylke. Hvordan tror Strand kommune at lokale innbyggere tar imot kunstbidraget fra vinneren på en konkurranse hvor en brenner av 870.000 uten at kjente lokale kunstnere får en fair sjanse til å delta? Hvordan kom en fram til at 870.000 var riktig sum?

Ser at lokal administrasjon nedprioriterer og tilsidesetter lokale krefter og tiltak, et eksempel er fjerning av stjernen på Jørpelandsholmen i julen 2019. Noe undertegnede var likegyldig til, helt til den ble fjernet.

Uten å drive tankelesning om motiv, var hele episoden underlig for å si det mildt. Er dette trenden vi ønsker fremover?

For å omskrive en mer kjent tekst: Vi mener at denne sannheten er selvfølgelig, at lokalpolitikere og administrasjon har naturlig plikt til å støtte innbyggere, organisasjoner og kulturen i Strand kommune.

Gjennom historien har norske kunstnere reist ut av landet pga. manglende støtte og oppmuntring fra en navlebeskuende «elite», og at Norge er lite og ubetydelige gjør det hele absurd.

Strand er ikke Oslo takk og pris, og heldigvis vet vi bedre. Uten å være altfor eksplisitt ifht. hvem jeg stemte på ved siste valg og valgene før, føler jeg meg noe snytt. Trodde at Høyre som et konservativt parti ville innebære at man jobbet for å støtte opp om og bevare lokal kultur i Strand og Ryfylke.

Det er aldri for sent å hoppe opp på hesten og forsøke på ny, dere er valgt inn for å lytte til velgerne.

Kommentarer til denne saken