Er kandidat i kåring av Norges styggeste kirke

MED I KÅRING: Kirka på Jørpeland var kontroversiell da den ble bygget på slutten av 1960-tallet. Enkelte anser denne kirka som landets styggeste.

MED I KÅRING: Kirka på Jørpeland var kontroversiell da den ble bygget på slutten av 1960-tallet. Enkelte anser denne kirka som landets styggeste.

Med Jørpeland kirke som utgangspunkt har en kristen avis startet en uhøytidelig kåring av landets styggeste kirkebygg.

DEL

Da Magnus Løken fra Stavanger tok turen gjennom Ryfylketunnelen, fikk han øye på kirka på Jørpeland. Det fikk han til å bruke det sosiale mediet Twitter til å spørre om hvilken kirke som er Norges styggeste. Ganske raskt kom det mange titalls forslag på Twitter. På bakgrunn av dette har den kristne avisa Dagen invitert til en uoffisiell kåring av landets styggeste kirke.

Avisa har plukket ut 20 kirker som leserne kan stemme på, og en av disse er Jørpeland kirke. Kirka på Jørpeland har per torsdag ettermiddag fått 3,5 prosent av stemmene, og er dermed den kirka som har fått ellevte mest stemmer. Grødem kirke i Randaberg er på andreplass i kåringen. Rossabø kirke i Haugesund ligger så langt an til å bli kåret til Norges styggeste.

– Vi ønsker å legge diskusjonen død, og lar derfor leserne våre bestemme hvilken kirke som er Norges styggeste, skriver Dagen. I en Facebook-kommentar legger avisas sjefredaktør Vebjørn Selbakk til at kåringen gjøres med glimt i øyet og at det ikke er meningen å tråkke på noen.

– Vi vet at det er sterke følelser knyttet til kirkearkitektur, og vi mener at vi må tåle en debatt om kirkers utforming. Kunsthistoriker Henrik von Achen ved Universitetet i Bergen peker i Dagen på at 70-tallstrenden med arbeidskirker skapte en «betongarkitektur» som mange reagerer mot, skriver sjefredaktøren.

Trond Hjorteland, som er kirkeverge i Strand, synes Jørpeland kirke er flott, og har lite sans for kåringen.

– Jeg må si at jeg synes det er spesielt å foreta en kåring som dette. Å kåre Norges styggeste kirke er neppe et godt utgangspunkt for en diskusjon om kirkearkitektur. Mange har et nært forhold til kirkene sine, og dette kan vekke reaksjoner, sier Hjorteland.

Han legger likevel til at kirka på Jørpeland var kontroversiell da den ble bygget på slutten av 1960-tallet:

– Det er nå 51 år siden kirka stod ferdig, og den har gjennom årene funnet sin plass i hjertet til mange, selv om den også har vært omdiskutert på grunn av utseendet.

Kirkevergen påpeker at Jørpeland kirke har klare likhetstrekk med basilikaen, som er den eldste plantypen for kirker. Dette er en stil som utviklet seg i tidlig kristen tid.

– Faktisk er Jørpeland kirke mer tro mot røttene enn de fleste hvite trekirkene, som er så vanlige, forklarer Trond Hjorteland.

Artikkeltags