Gå til sidens hovedinnhold

– Kuttene posisjonen gjør, får alvorlige konsekvenser. Det vil bli dramatisk

Heidi Bjerga i SV mener at posisjonen gjør prioriteringer som får alvorlige konsekvenser for enkelte i kommunen.

For abonnenter
(Sandnesposten)

KOMMUNEØKONOMI: – Det vil merkes spesielt godt i hjemmetjenesten som skal kutte over 7, 5 millioner allerede neste år, og 35 millioner i 2022, 23 og 24. De har ikke funnet ut av hvordan de skal klare å finansiere kuttene. Det vil bli dramatisk, sier Heidi Bjerga fra talerstolen i kommunestyret.

– Kutt i driften hvert år de neste fire årene vil merkes. Forebygging og støtte vil ikke kunne prioriteres, noe som betyr økte utgifter i etterkant. I tillegg vil kuttene bety færre ansatte. I flere av sektorene ligger det inne kutt som ikke er dekket inn, sier hun videre.

– Mennesker kan ikke erstattes

Heidi Bjerga mener digitale løsninger og velferdsteknologi kan ikke erstatte mennesker. Hun mener folk trenger folk, og at SV i sitt alternative budsjett vil sørge for nok ansatte, slik at innbyggerne får hjelp når de trenger det, ikke bare når det er lovpålagt.

– Vi vet at sykefraværet er på vei oppover. Ansatte har vært gjennom et svært krevende år, både i barnehagene, skolene, på sykehjemmene og i hjemmetjenesten. Blir det foreslåtte budsjettet vedtatt med kuttene som er foreslått, vil vi garantert slite ut mange ansatte. Ansatte som har et ønske om å gjøre en god jobb, som har tatt en utdanning og som er stolte av yrket sitt og kompetansen sin. De ønsker å gjøre en jobb, bety en forskjell og kunne gå hjem etter ei arbeidsøkt og vite at de har gjort nettopp det. Med strammere rammer kan det bli umulig, sier Bjerga.

Hun mener at det er viktig å beholde kompetansen til de ansatte ved å sørge for at de får bli i jobbene sine.

– Vi kan ikke risikere at 36 voksne forsvinner fra skolen. Både elevene, foreldrene og lærerne vil merke dette. Det kan ikke vi i SV være med på. Derfor reverserer vi kuttforslagene som er lagt fram. Forslaget om økt foreldrebetaling i SFO uten økt kvalitet på tilbudet er ikke en god kombinasjon. Det samme gjelder for foreldrebetaling i barnehage. Økt foreldrebetaling og redusert tilbud. Det passer ikke sammen, sier hun.

Eiendomsskatt

Fra talerstolen sier Bjerga at hun registrerer at flertallet synes det er greit å øke foreldrebetaling i SFO og barnehage. De samme partiene sier nei til eiendomsskatt.

– Vi legger eiendomsskatten på 1 promille med et bunnfradrag slik at kostnaden blir den samme for barnefamiliene pr. år, som de ville fått med økte kostnader for SFO og barnehage. Har familien flere barn vil de faktisk få mindre utgifter. Vi tror at foreldrene foretrekker et godt tilbud, og vil være med på spleiselag gjennom eiendomsskatt i stedet for å betale en økning på 150 kr pr./md. i SFO og kr 95 i barnehage og samtidig få et dårligere tilbud. Med denne løsningen svekkes ikke tilbudet og kvaliteten i skolen og barnehagen. Det er viktig for oss i SV. Sammen med reversering av kuttforslag i Ungdomsteamet tror vi at våre barn og unge går ei bedre framtid i møte med vårt budsjettalternativ. Med dette forslaget klarer vi også å reversere kuttforslagene som ligger fram i tid, sier hun.

Kommentarer til denne saken