I Løbrekklia på Tjøstheim siger Marcus Søyland (33) ned i hjørnesofaen. Han og kona Marion Liøen Hansen flyttet inn i eneboligen for to-tre år siden da de gikk fra en familie på tre til fire.

Søyland, som er fra Bjørheimsbygd, liker omgivelsene.

– Det er fortsatt et byggefelt, men det føles ikke innestengt når jeg ser ut vinduet, sier han.

På andre siden av veien spretter noen utgaver av årets lam rundt på et inngjerdet område.

– Jeg er jo fra Bygda, så jeg vil ha litt plass rundt meg, legger han til.

«New World Disorder»

Det er 15 år siden han fikk øynene opp for stisykling. Han og lillebror Thomas Søyland lastet ned filmer i serien «New World Disorder».

– Det var tøft, mye fart, store hopp og spenning, forteller han.

18 år gamle Søyland, som frem til dette bare hadde syklet til og fra fotballtrening, ble hektet på sykling. Det var cross country-, down hill- og free ride-sykling som var tingen.

– Dette må du forklare.

– Down hill kan sammenlignes med skisportens super-G. Det handler om å komme fortest mulig ned. Det er sykkelsportens Formula 1. Det er høyt fokus på trening, utstyr og down hill-syklistene har høyest lønninger, begynner Søyland.

– Cross country kan sammenlignes med langrenn. Det er en lang skogstur der det er viktig med utholdenhet. Free ride er det mest ekstreme visuelt sett. Det er store hopp, dropp og typen sykling som blir sponset av Redbull, forklarer han videre.

Les også

Sykkelklubben fortjener ros for at sykkelløypa nå står ferdig

Avslag i kommunestyret

Filmene inspirerte brødrene og en kompis til å bygge en sykkelbane på Tau. Dette dannet grunnlaget for å starte Strand Sykkelklubb.

De ble også inspirerte til å lage egne filmer og en av disse ble vist for kommunestyret da brødrene Søyland søkte om penger til en stisyklingsbane i Tjøstheimslia.

– De sa det var et kult konsept, men da det kom til utdelingen av midler, trengte Staal penger til et nytt gjerde. Det la lista, sier Søyland.

Sykkelklubben fikk etter hvert over 30 medlemmer, men eksisterer ikke i dag. Nå er han engasjert i Ryfylke Sykkelklubb.

– Det nyttet ikke å ha to leirer, sier han.

Dette er videoen brødrene viste for kommunestyret:

Mistet ikke gnisten

Søyland tror avslaget i kommunestyret hadde mye med timing å gjøre. Tiden var ikke moden for stisykling enda.

– Ting har endret seg siden da. Nå har trenden kommet hit, sier han.

Selv om entusiasmen blant politikerne var laber den gang, visnet ikke hans egen interesse for sykling. I en periode var det landeveissykling han drev med.

Han reiste til flere kjente sykkelsteder i verden for å trene og holde koken året rundt. Etter hvert la han landeveissykling på hylla.

– Sporten krever mye mengdetrening. Det er ikke forenelig med familieliv, så det la jeg på hylla. Det ga meg mye i form av trening og jeg ble en flinkere stisyklist av det. Jeg fikk bedre kapasitet og ble sterkere. Det er viktig hvis du skal kjørt fort og hardt i skogen.

Jeg er opptatt av gode tilbud for barn og unge. Det savnet jeg selv.

Inn i politikken

Etter hvert innså Søyland at en god måte å få til noe i Strand på, var å engasjere seg i politikken. Nå sitter han selv i kommunestyret.

Der er det ikke kun stisykling som opptar han.

– Jeg er opptatt av gode tilbud for barn og unge. Det savnet jeg selv, sier han.

Han er glad for at skateparken er ferdig og i bruk.

– Det er unger der hver dag og det er en plass som ikke er styrt av voksne. Barna setter sine egne premisser og det gir mestring. Jeg er opptatt av at barn og unge skal ha sin egen arena. Ja, de kan falle og slå seg, men det er en del av det å være ung, slår han fast.

Les også

«Identiteten vår ligger der klart som dagen, det er bare å se på tallene»

Han er naturlig nok også glad for at første trinn av Dalen Stisenter er ferdig.

– Anlegget er veldig bra. Rekkje Stiutvikling har gjort en god jobb med å lage god flyt i et vanskelig terreng hvor det er mye stein og ikke så god jord, sier Søyland.

– Det er veldig kjekt å være en del av Ryfylke sykkelklubb og det er noen andre ildsjeler der som gjør utrolig mye både når det kommer til dugnad og barnetrening. Stisykling har ført til vekst i klubben og bare den siste uken fikk vi seks nye medlemmer. For oss er det en stor ting, legger han til.

Vil vise frem stiene

I 2018 startet Søyland Ryfylke Bike Tours.

– Jeg så muligheten for å gjøre noe mer utav stisyklingen. Det hadde vært så kult å dele stiene med flere folk. En ting er å bygge et anlegg, men vi må bygge et miljø også, sier han.

Han mener at Strand har potensial til å bli en stisyklingsdestinasjon.

– Det mener jeg oppriktig. Vi kan ha åpent året rundt. Vi har så mange turister som kommer hit. Hvis vi bare kan få to prosent av dem til å bli en natt til, så er det mye å tjene, sier han.

– Men noen må ta initiativet til å satse på turistene og på dag to. Det har jeg prøvd å gjøre. Bike Tours er en del av den strategien, fortsetter 33-åringen.

Søyland har gått på kurs for å bli en sertifisert guide og gjennom selskapet har han lært mye om det å drive en bedrift.

– Det handler også mye om markedsføringsverdien for Strand som en destinasjon. Jeg får mange henvendelser som nødvendigvis ikke resulterer i kunder, men som bygger destinasjonen.

– Sinnssyk frihetsfølelse

Søyland er utdannet havbruksbiolog og for tre uker siden begynte han i ny jobb som fagsjef for landbasert oppdrett i Skretting. Før det var han forskning- og utviklingskoordinator i samme selskap.

– Jeg syns det er spennende å jobbe med oppdrett. Det er biologirelatert og en næring i vekst, sier han.

Jeg har hele tiden mye tanker i hodet, men når jeg kjører fort på sykkel, er det den eneste gangen jeg får helt fri.

Farten og spenningen som fikk 18 år gamle Søyland hektet på sykkel, fenger ham også i dag.

– Men nå setter jeg også pris naturopplevelsen og friheten. Det gir en sinnssyk frihetsfølelse. Jeg har hele tiden mye tanker i hodet, men når jeg kjører fort på sykkel, er det den eneste gangen jeg får helt fri, forteller han.

– Det er trening også, og for meg handler trening om å ha det godt mentalt, legger han til.