Preikestolen: – Forbud kontra informasjon og veiledning

REKORDBESØK: Preikestolen får stadig fleire besøkende. Leserbrevforfatteren mener dette må spres ut over døgnet og året.

REKORDBESØK: Preikestolen får stadig fleire besøkende. Leserbrevforfatteren mener dette må spres ut over døgnet og året. Foto:

Av

– Det er bedre at turistene reiser hjem dit de kommer fra og forteller at de har fått veiledning og informasjon, i stedet for forbud og stengte stier, mener leserbrevforfatteren.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Strand etterstreber å bli en vesentlig reiselivskommune – noe som det ligger til rette for med Preikestolen innen sitt rike.

Turiststrømmen har økt år for år og prognosene sier at økningen også vil fortsette de nærmeste årene.

Økningen er positiv, men det er også noen utfordringer (ikke problemer) som følger med. Økningen kan på enkelte områder nærme seg smertegrensen.

Antall mennesker til eller fra Preikestolen kan bli større enn ønskelig, blant annet på grunn av sikkerhetsforhold, toalettforhold med mer.

Men antall personer til eller fra bør ikke avgjøres med forbud eller tvang, men med opplysning og veiledning. På den måten får folk bestemme selv og blir ansvarlig for egen sikkerhet. Dessuten får også allemannsretten leve fritt i den norske naturen med en slik løsning.

Hvordan kan en oppnå at folkestrømmen til Preikestolen fordeles over et større tidsintervall? Både i løpet av dagen, uken, måneden og år, slik at de store toppene unngås? Og hvordan gi informasjon om at slikt kan oppnås?

Antall personer til eller fra bør ikke avgjøres med forbud eller tvang, men med opplysning og veiledning. På den måten får folk bestemme selv og blir ansvarlig for egen sikkerhet.

Sverre Kr. Sørskår

Jo, det kan settes opp telleapparater ved inngangen på stien om registrerer trafikken inn og ut, dermed kan turistene få vite hvor mange som er i området.

Disse dataene kan presenteres på en skjerm både ved stien, men også ved den planlagte filmframvisningen i Jørpelandsvågen.

Det bør også gis historisk informasjon om når på dagen, hvilke dager, uker og måneder det er størst besøk til Preikestol-området. Opplysningene bør gis på nettet.

Dette vil være med på å gi potensielle besøkende mulighet til selv å bestemme tidspunktet de ønsker å gå.

Dette vil sannsynligvis også være med på å fordele turiststrømmen over et lengre tidsintervall og gjøre Preikestolen til et helårs reisemål.

Å gi turistene et valg om når de selv kan legge ut på turen, samt ha ansvar for egen sikkerhet, må være å foretrekke framfor forbud. Da vil også allemannsretten leve sitt frie liv i den norske naturen.

Det er bedre at turistene reiser hjem dit de kommer fra og forteller at de har fått veiledning og informasjon, i stedet for forbud og stengte stier.

Godt omdømme er viktig og lønnsomt.

Send ditt leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags