Avtalen gjør at man kan se over 500 000 digitaliserte aviser åpent på Nasjonalbibliotekets nettsider.

Alle digitaliserte utgaver som er publisert før 2005, av aviser som Strandbuen, Drammens Tidende, Rana Blad, Nordlys, Moss Avis, Bergensavisen og Lofotposten, blir tilgjengelige for alle på Nasjonalbibliotekets nettsider.

Den nye avtalen innebærer at alle de avisene avtalen gjelder, blir lagt ut gratis på Nasjonalbiblioteket 15 år etter at de opprinnelig kom ut.

– Vi er svært glade for å kunne bidra til at folk får tilgang til sin egen lokalhistorie. Det er fint at våre lokalaviser over hele landet nå kan gi den historien avisene har skrevet dag for dag gjennom snart 200 år, tilbake til det norske samfunnet og leserne som har fulgt oss. Den rike floraen av lokalaviser representerer en unik kilde til kunnskap, innsikt i og forståelse for samfunnet. Vi er glade for at Nasjonalbiblioteket nå kan åpne denne kulturskatten for alle, sier konsernsjef for Amedia, Are Stokstad i en pressemelding.

Så langt har Nasjonalbiblioteket digitalisert to tredjedeler av Amedia-avisene, og er nå i gang med å digitalisere den siste delen. Det er en uvurderlig kilde til kunnskap, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

– Lokalavissamlingen utgjør et enormt materiale og er en uvurderlig kilde til kunnskap. Med denne avtalen kan vi gi folk direkte tilgang til lokalhistorien deres hjemmefra. Dette er et viktig ledd i Nasjonalbibliotekets arbeid med å gjøre kulturarven tilgjengelig for alle som bor i Norge, sier Myhre.

Her kan du lese Strandbuens aviser helt tilbake til 60-tallet.