Gå til sidens hovedinnhold

«Nå tør jeg påstå at kanten snart er nådd for mange og man vil snart se at flere må gi opp»

Artikkelen er over 1 år gammel

– Gjester uteblir i frykt for smitte selv om alle anbefalte tiltak blir ivaretatt av bransjen på en sikker og god måte, skriver Helge Alsvik i dette leserinnlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Innlegget er skrevet i lys av innføringen av de siste koronatiltakene.

For hver dag og hver time som går tappes gründernes lommebøker, iver og glød. I en vanskelig tid for alle kan man nå tydelig se at spesielt kulturlivets arenaer og deres arbeidere blir rammet ekstra hardt av både nasjonale og lokale pålegg og anbefalinger. Jeg frykter kulturlivets langsomme død.

For at smitten ikke skal bre om seg jobber likevel kulturlivets arbeidere iherdig på tre plan:

1. Gjøre det trygt for deg å gå på tilstelninger som utstillinger, konserter, spise ute, ta et glass, låne bøker, gå på kino, teater etc.

2. Dette må de rett å slett for å overleve, dekke kostnader og for å klare å holde folk i arbeid.

3. Dette gjør de for at du skal ha et kulturliv etter korona også.

Denne jobben gjøres samtidig som offentlige instanser har bestemt at, JA- det er trygt å bruke oss, men samtidig sier til sine innbyggere, NEI – du bør holde deg hjemme. «Dobbeltkommunikasjon» har aldri fungert bra og slår som vanlig dårlig ut i praksis. Resultatet av denne dobbeltkommunikasjonen som nå foregår er at det lille grunnlaget bransjen hadde for overlevelse, nå mer eller mindre er blitt helt borte.

Gjester uteblir i frykt for smitte selv om alle anbefalte tiltak blir ivaretatt av bransjen på en sikker og god måte. Julebord og andre tilstelninger blir kansellert eller avlyst. Bransjen kveles sakte, men sikkert, mens utgifter for lønn, tilrettelegging for smitte sikker drift og omsetningstap inntil videre ikke kompenseres på noen måte.

Med denne politikken kan man jo lure på hva som er intensjonen og om det er gjennomtenkt. Ingen av dem som jeg har snakket med har blitt konferert med tiltakene i forkant, ei heller blitt invitert til å diskutere tiltakene i forkant. Det gis i dag lite eller ingen offentlig støtte samtidig som det forventes at alle bidrar i «dugnaden» og det gjør bransjen til de grader.

Nå tør jeg påstå at kanten snart er nådd for mange og man vil snart se at flere må gi opp. Det er faktisk ikke rom for mer «dugnad», man kan ikke drive med lønnsutgifter, offentlige avgifter, leiekostnader og andre driftsutgifter og sviktende inntekter.

Om myndigheter og næringsliv samspiller og støtter hverandre så skal vi nok klare å komme oss ut av denne hengemyra. Om vi ikke får nok gjester må det komme på bordet en løsning fra myndighetene. Men inntil det, så trenger vi deg som kunde og ja vi vet at det til tider kan høres skummelt ut, men vi lover at besøket ditt skal kunne gjøres på en trygg og god måte.

Bransjen ønsker å tilby lokalbefolkningen et rikt kulturliv både nå og etter korona på en sikker måte.

Min oppfordring til lokalbefolkningen er derfor følgende:

Vi er her, bruk oss – det er trygt!

Kommentarer til denne saken