Gå til sidens hovedinnhold

Høies tordentale: Redd disse skrekkscenene kommer til Norge

Presenterte skrekkeksempel på mandagens pressekonferanse.

(Nettavisen)

KONGEN GATE, OSLO (Nettavisen): Sist uke satte regjeringen på bremsene i møte med en kraftig økning i antall smittetilfeller. Fra uke 43 til 44 økte antall meldte smittetilfeller med 3073, noe som tilsvarer 79 prosent. Selv om det har vært lav forekomst av alvorlige utfall, ser Norge nå en stigende trend i nye pasienter innlagt på sykehus med covid-19.

Les også: Når går kronekursen rett til værs: - En forsmak på hva vi har i vente

Belgias utvikling

Helseminister Bent Høie åpnet sitt innlegg på pressekonferansen mandag med et skrekkeksempel; koronavirusets utvikling i Belgia den siste tiden. Landet har omtrent dobbelt så mange innbyggere som Norge.

Se Høie beskrive utviklingen i videoen øverst i saken.

– Fram til september var det rundt 100 smittede per 100.000 innbyggere. Det er omtrent som smittetallet i Norge nå. I september steg antallet til 250 smittede per 100.000 innbyggere. I oktober eksploderte det. Nå har landet 1600 smittede per 100.000 innbygger. 600 nye pasienter med covid-19 blir lagt inn på sykehus hver eneste dag, sa Høie om Belgia.

Les: Vaksinegjennombrudd: - En stor dag for menneskeheten

(De siste insidenstallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC viser 1342,9 smittetilfeller per 100.000 innbyggere i Belgia siste 14 dager).

– 160 mennesker dør hver eneste dag, sa helseministeren videre.

I Belgia har antallet registrerte døde som en følge av covid-19 nå nådd 13.055.

– Sykehusene er nærmere kollaps. Leger og sykepleiere blir bedt om å gå på jobb selv om de er smittet. Alt dette har skjedd i løpet av syv uker, sa helseministeren, som understreket at dette ikke er en prognose for Norge, men scenario som kan inntreffe om vi ikke får kontroll på smitten nå:

– Vi er nødt til å få kontroll på smitten før den skyter fart for alvor. Den muligheten har vi kanskje ikke om en uke eller to. Den muligheten har vi nå, sa Høie.

Les: Matematikkprofessor: Sverige kan få 1000 nye koronadøde før nyttår

- Kan miste kontrollen

- Vi står i en vanskelig situasjon der vi kan miste kontrollen, understreket også justisminister Monica Mæland (H) på pressekonferansen.

- Hvis vi alle nå gjør jobben vår, kan vi forhåpentligvis få en litt mer normal jul, sa hun.

Les også: Naive Norge på sitt verste

– Alle sin innsats betyr enormt mye for hvor vi er om sju uker, når det er jul. Jeg tror at veldig mange av oss hadde tenkt at vi skulle gå inn i en jul der man kan feire mest mulig normalt, være sammen med våre nærmeste og familie - det er jo det vi alle ønsker, men det krever noe nå av hver enkelt av oss, for at vi skal kunne være i en mest mulig normal situasjon ved jul, sa helseministeren.

– Hvis vi ikke griper denne muligheten nå kan julen bli preget av sykdom, dødsfall og overfylte sykehus, advarte han.

- Belgia ikke enestående

På spørsmål fra Nettavisen om dette skrekkeksempelet svarte Line Vold fra FHI at Belgia ikke er et enestående, europeisk eksempel:

– Det er jo andre land i Europa som også har sett rask og dramatisk stigning i smittetall den siste tiden, blant annet Tsjekkia.

Hold dere hjemme

– Vi er nødt til å gjøre en ekstra innsats for å stanse smittespredningen, åpnet justis- og beredskapsminister Monica Mæland dagens pressekonferanse med, og fortalte om de nye tiltakene og reglene som gjelder for dem som ankommer Norge fra og med i dag, og som ble offentliggjort i forrige uke.

Les mer om de nye innreisekravene, blant annet om negativ covid-19-test ved innreise til Norge, på regjeringens sider.

– Det viktigste nå er å beskytte liv og helse, uttalte statsminister Erna Solberg (H) da hun presenterte de nye nasjonale smittevernanbefalingene torsdag.

– Hold dere mest mulig hjemme. Ha minst mulig sosial kontakt med andre. Sammen kan vi snu den skumle utviklingen i smittetallene, men det krever at vi alle er med på en skikkelig dugnad de neste ukene, oppfordret hun.

Anbefalinger for hele landet

Dette var noen av anbefalingene regjeringen og helsemyndighetene lanserte sist uke:

  • Anbefaling om at alle i de kommende ukene i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker. (Nytt)
  • I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Hvis alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. To familier kan møtes selv om de har mange barn.
  • Unge og voksne som har vært sammen med venner og i andre situasjoner der det ikke har vært en meters avstand, bør holde to meters avstand til folk i risikogruppen. (Nytt)
  • Unngå unødvendige innenlandsreiser. Arbeidsreiser som vurderes som nødvendige og reiser til fritidseiendommer som kan gjennomføres uten kontakt med andre er unntatt. (Nytt)
  • Alle universiteter, høgskoler og fagskoler skal vurdere om de i perioden fremover kan redusere undervisning og annen aktivitet som bidrar til økt mobilitet, blant annet press på kollektivtrafikken. (Nytt)
  • Videregående skoler og ungdomsskoler må forberede seg på at tiltaksnivået kan bli rødt, dersom smitten stiger ytterligere. (Nytt)

Kommentarer til denne saken