Oppretter egen luftveislegevakt på Jørpeland

PÅ PLASS: Lege hos Jørpeland legesenter, Tatiana Fossen, er blant legene som skal bemanne luftveislegevakten på Jørpeland. Torsdag formiddag var hun på plass for første skift.

PÅ PLASS: Lege hos Jørpeland legesenter, Tatiana Fossen, er blant legene som skal bemanne luftveislegevakten på Jørpeland. Torsdag formiddag var hun på plass for første skift. Foto:

Strand kommune oppretter en egen legevakt for pasienter med symptomer på luftveisinfeksjoner.

DEL

Den nye legevakten har kontor i Jørpeland sentrum. Dette gjøres for å holde eventuell smitte av både koronaviruset og andre luftveisinfeksjoner unna legekontorene.

Smittevernoverlege i Strand, Anja de Jong, understreker at dette ikke er en «drop-in»-legevakt.

– Ingen skal ringe eller komme dit. Alle blir kanalisert dit via fastlege eller eventuelt legevakt i helgene, sier hun.

Man skal heller aldri møte opp direkte på fastlegekontor eller vanlig legevakt med luftveissymptomer.

Skal prøve å prioritere

Luftveislegevakten betjenes av en lege og en medarbeider. Alle legene i Strand er med i turnusen.

Lege Lars Johan Tveit forklarer at personer med luftveisplager skal ringe til fastlegekontoret eller legevakt. Over telefon blir det gjort en vurdering på om det er nødvendig med en undersøkelse eller om situasjonen kan avklares per telefon.

– Dersom det er nødvendig med en undersøkelse eller prøvetaking, ordner vi med en time her. Vi skal prøve å prioritere slik at det bare er det helt nødvendige av luftveisplager vi skal se på, sier Tveit.

Han er opptatt av at de med kronisk sykdom ikke skal holde seg unna legekontorene hvis de er syke.

– Vi opplever at det er mindre pasienter på legekontorene. Som Bent Høie presiserte; pasienter må ikke la være å komme hvis de er syke, sier Tveit.

IKKE DROP-IN-LEGEVAKT: Både lege Lars Johan Tveit og smittevernoverlege Anja de Jong presiserer at ingen skal komme eller ringe til luftveislegevakten uten henvisning fra lege.

IKKE DROP-IN-LEGEVAKT: Både lege Lars Johan Tveit og smittevernoverlege Anja de Jong presiserer at ingen skal komme eller ringe til luftveislegevakten uten henvisning fra lege. Foto:

Krevende tider

Tveit poengterer også at ved å ha en egen luftveislegevakt holdes det som kan være smitte på ett sted. Utenfor lokalene har Folkehjelpen satt opp et telt.

– Hvis noen skal ta virusprøver, så skal vi helst ikke ha de inn her. Det er de som har størst risiko for smitte. Vi må beskytte både oss og andre, sier legen.

Helseleder i Strand, Grete Strømsmo, roser legene, medarbeidere fra legekontor og alle andre som har bidratt for fleksibilitet og engasjement.

– Vi er i krevende tider, men løfter sammen i et samfunnsmedisinsk perspektiv.

EGNE LOKALER: Luftveislegevakten har kontorer i Jørpeland sentrum. Folkehjelpen-teltet utenfor er for de som skal testes for covid-19 etter henvisning fra lege. Det er kun de gruppene som helsemyndighetene bestemmer som blir testet.

EGNE LOKALER: Luftveislegevakten har kontorer i Jørpeland sentrum. Folkehjelpen-teltet utenfor er for de som skal testes for covid-19 etter henvisning fra lege. Det er kun de gruppene som helsemyndighetene bestemmer som blir testet. Foto:

Artikkeltags