Bare 32 prosent er kvinner

IKKE FORNØYD: Torhild Pedersen (Strand Ap) synes det er beklagelig at partiene ikke har fått med flere kvinner på laget.

IKKE FORNØYD: Torhild Pedersen (Strand Ap) synes det er beklagelig at partiene ikke har fått med flere kvinner på laget. Foto:

I Strand er ikke mer enn 32 prosent av listekandidatene til kommunevalget kvinner. – Kryss en kvinne, oppfordrer Ap's ordførerkandidat, Torhild Pedersen.

DEL

På de ti valglistene til høstens kommunevalg i Strand er det 171 kandidater. Av disse er 117 menn, og 56 er kvinner.

– Det er altfor få kvinner på listene. Jeg synes det er beklagelig at partiene ikke har fått med flere kvinner på laget. Dette er noe vi må jobbe videre med, sa Torhild Pedersen, Strand Ap's ordførerkandidat, da valgstyret i Strand kommune hadde møte sist onsdag.

Pedersen påpekte at det er mulig å øke kvinneandelen i kommunestyret, selv om kvinnene er i klart mindretall på listene.

– Hvis vi ønsker at flere kvinner skal bli stemt inn i kommunestyret etter høstens valg, må vi være litt bevisste på å si at velgerne bør krysse kvinner. Mitt budskap til velgerne er derfor kryss en kvinne, sa Torhild Pedersen.

Ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) sa seg enig i det, og la til at partiene bør jobbe mer med å få flere kvinner inn på listene.

Av de 29 lokalpolitikerne som ble valgt inn i Strand kommunestyre etter forrige lokalvalg, var det åtte kvinner. Selv om det i den inneværende perioden har vært både kvinnelig ordfører og kvinnelig varaordfører, har kvinneandelen i Strand-politikken vært lav. Ut fra valglistene er det lite som tyder på at det blir en bedring på dette til høsten.

For noen år siden deltok Strand i prosjektet «Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken». Andelen kvinner i lokalpolitikken i Ytre Ryfylke var den gangen godt under landsgjennomsnittet. Prosjektet som ble avsluttet for seks-sju år siden førte ikke til at det ble flere kvinner i kommunestyret i Strand.

Artikkeltags