Gå til sidens hovedinnhold

Pressekonferanse: Siste nytt om skjenkestopp og hjemmebesøk

Klokken 14:00 kommer helse- og omsorgsminister Bent Høie med siste nytt om koronasituasjonen og trolig nye smittevernregler.

Folkehelseinstituttet anbefaler regjeringen om å oppheve det nasjonale skjenkeforbudet. Helsedirektoratet mener at forbudet bør videreføres i 14 dager til.

«FHI anbefaler å reversere forbudet mot skjenking av alkohol som ble innført 4. januar. FHI anbefaler å innføre samme tiltak som var gjeldende nasjonalt før skjenkestoppen ble innført. Dette vil innebære skjenkestopp klokka 24 og krav om at serveringsstedene ikke kan slippe inn nye personer etter klokka 22», heter det i de nye anbefalingene fra FHI og Helsedirektoratet.

Anbefalingen danner grunnlaget for regjeringens beslutninger om de nasjonale koronatiltakene, som statsminister Erna Solberg (H) skal redegjøre om i Stortinget mandag klokka 12. Når denne redegjørelsen er ferdig, inviteres det til pressekonferanse - cirka klokken 14:00.

Les også

Senze Lounge bar stenger dørene inntil videre: – Det sier seg selv

Les også

Villa Rosehagen stenger dørene i to veker: – Eg har ikkje sove i natt, fordi eg får vondt i magen av dette

Vurderes lokalt

Regjeringen innførte en nasjonal skjenkestopp ved midnatt fra 7. november i fjor. Denne varte fram til 4. januar, da all skjenking ble forbudt.

FHI understreker likevel at de mener at skjenkingen fortsatt må vurderes lokalt basert på den lokale smittesituasjonen.

Helsedirektoratet mener på sin side at skjenkeforbudet bør videreføres.

«Helsedirektoratet mener smittesituasjonen fremdeles er uoversiktlig, og vi er bekymret for at åpning for skjenking på serveringssteder skal bidra til å øke mobiliteten og kontakten i befolkningen, og på den måten bidra til smittespredning. Vi mener derfor det er ønskelig å opprettholde forbudet om skjenking av alkohol i ytterligere 14 dager», heter det i anbefalingen.

Les også

Sebastian (29) driv på sparebluss i januar, men teiknar leigekontrakt for fem år til med restaurant på Hjelmeland

Les også

Her er oversikten over hvilke serveringssteder i Strand og Hjelmeland som stenger og holder åpent de neste ukene

Vil åpne for hjemmebesøk

Rådet om å unngå å ha gjester i hjemmet, bør fjernes fra tirsdag av. Det mener Helsedirektoratet og FHI.

Dette kommer fram i anbefalingene som er sendt til regjeringen i forkant av Erna Solbergs (H) redegjørelse om de nasjonale koronatiltakene i Stortinget mandag.

«Helsedirektoratet foreslår at anbefalingen om at aleneboende bare kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand, ikke videreføres etter den 19. januar. Det foreslås også at anbefalingen om å unngå å ha gjester i hjemmet ikke videreføres etter 19. januar.», skriver Helsedirektoratet.

Anbefalingen understøttes også av FHI, som mener man kan myke opp til et råd om å maks ha inntil fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer.

Rådet om å i størst mulig grad begrense kontakt med andre mennesker bør fortsatt gjelde, mener FHI.

– Totalt antall kontakter gjennom en uke bør begrenses ut over nødvendige kontakter i jobbsammenheng, husstandsmedlemmer og barnehage- og skolekohorter. Treff bør fortrinnsvis foregå utendørs, skriver FHI.

Kommentarer til denne saken