(Jærbladet)

I begynnelsen av juni ligger det ute 14 hytter til salgs på Jæren. Tre i Klepp og 11 i Hå. Den dyreste er priset til 5,250 millioner kroner, og har vært på markedet siden januar i år.

– Det er ikke området som er bremseklossen, for det finnes vel ingen finere steder å ha hytte enn langs Jærkysten. Der har man nærhet til det meste. Man kan strengt tatt flytte ned i april, pendle til jobb i sommerhalvåret og flytte hjem igjen utpå høsten, sier Birkeland, som har lang erfaring med hyttesalg i dette området.

Høyere standard sørover

Han sier det legges ut mange fine eiendommer for salg rett ved kystlinjen, men at de tilsynelatende blir liggende veldig lenge. Et tilbakeblikk på finn.no i vinter, viser at mange av hyttene som da lå til salgs, fremdeles er i markedet.

En mulig teori til hvorfor det går noe treigt med hyttesalget i kystkommunene Klepp og Hå mener Birkeand er prisnivået.

- Det kan nesten virke som det høye priser har blitt en mal for hvordan prisnivået skal være for dette området. Jeg synes kanskje det er en tendens til at hytter på Jæren prises for høyt i forhold til standarden du får, og det gjør at folk heller ser sørover. Du får faktisk mer for pengene for en hytte nær sjøen på Sørlandet enn på Jæren. Det er jo egentlig litt rart, sier han.

Dette får du for tre og fire millioner

Et kjapt søk Jærbladet har gjort på fritidseiendommer som er til salgs to timers kjøretur unna, viser at du kan få både langt større og helt nye hytter for samme pris som ei gammel hytte langs det som er en av landets flotteste kystlinjer.

Tar man utgangspunkt i fire millioner kroner, får du 54 kvadratmeter boareal og byggeår 1967 med lokasjon på populære og attraktive Sele i Klepp til 3.990.000.

Denne fritidsboligen har nylig blitt lagt ut for salg ved Aktiv Eiendom Jæren.

– Prisnivået er gitt på bakgrunn av sammenligning med tidligere salg. Vi har solgt hytter i samme område med omtrent lik standard og størrelse i dette prissjiktet. For disse har omsetningshastigheten vært 98 og 140 dager, sier Ronny Skjøtskift i Aktiv Eiendom Jæren.

Han sier videre at hyttene som ikke ligger i fremste rekke, ofte blir liggende lenge i markedet.

– Det er beliggenheten som gjelder, sier Skjøtskift.

Det tillates ikke bygging i vernet strandområde på Sele, og attraktive tomter nærmest mulig Jærhavet er et knapphetsgode. Skal man ha bedre standard, må man kjøpe ei gammel hytte, rive og erstatte denne.

Sammenligner man priser med sjønære hytter i Lyngdal, kan ei 131 kvadratmeter nyoppført hytte ved sjøen bli din for 3.750.000.

Fire millioner kroner for en fritidsbolig er imidlertid i det øvre prissjiktet for hva folk vil betale.

– De fleste hyttekjøpere ser seg hovedsaklig rundt i en litt lavere prisklasse, opp mot tre millioner kroner. Det er det vanligste, kommenterer Birkeland.

I dette markedet kan du få en nyrenovert, 51 kvm stor fritidsbolig helt i sjøkanten i Lyngdal om du vil til Sørlandet.

Frister det med hytte i hjemlige trakter, kan du kjøpe hytte rett ved Brusand-stranden, bygget i 1970 med påbygg fra 2003, til like under tre millioner kroner.