– I dag er vi endelig kommet dit at vi kan fjerne mange av smitteverntiltakene vi har levd med i vinter, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen der han tirsdag kveld varslet en rekke lettelser.

Han viste til at omikron gir mindre alvorlig sykdom og at vi har god vaksinedekning.

– Derfor kan vi i dag langt på vei åpne opp. Vi kan åpne opp selv om smitten stiger raskt, sier Støre.

De nye reglene trer i kraft fra 1. februar, kl. 23:00 og gjelder inntil videre.

Meteren består

Helsemyndighetene har varslet at smitteverntiltakene kan fjernes gradvis i løpet av kort tid. Men den såkalte enmetersregelen blir værende litt til.

– Vi beholder en generell regel om å holde en meters avstand. Det er et generelt råd som bidrar til å redusere nærkontakt og derfor smitte, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Men det blir enkelte unntak:

– Vi gjør viktige unntak fra enmetersregelen i skoler, høyere utdanning og på arrangementer med faste tilviste seter som på kino, teater eller i kirken, sier Støre.

Les også

For ein månad sidan klarte Adis (26) å overtala faren til å la han ta over Radlaren: – Eg kjenner nesten alle som kjem inn døra og er glad i gjestane

Skjenkestoppen fjernes

Før jul ble det innført full skjenkestopp, mens i januar ble det gjort en oppmykning slik at utestedene kunne servere alkohol til klokken 23. Allerede natt til onsdag kan det skjenkes som før.

Utestedene kan dermed servere alkohol like lenge som de gjorde før restriksjonene ble innført. Samtidig fjernes kravet til bordservering.

Slutt på påbud om hjemmekontor

Regjeringen fjerner kravet om å legge til rette for hjemmekontor og anbefaler at arbeidsgivere selv vurderer hvor mye hjemmekontor som er riktig på den enkelte arbeidsplass.

– Her må bedriftene også tenke på hvordan de kan unngå at alle blir syke samtidig, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden har krevd at påbudet om hjemmekontor oppheves.

Hjemmekontorpåbudet ble innført i midten av desember, etter at det en uke tidligere ble innført en anbefaling om økt bruk av hjemmekontor.

Isolasjonstiden forkortes

Isolasjonstiden for koronasmittede forsvinner ikke helt, men i den nye runden med lettelser forkortes tiden til fire dager.

Selv folk som ikke har noen symptomer, har måttet gå i en lovpålagt isolasjon i seks dager fram til nå. Folkehelseinstituttet (FHI) har anslått at isolasjonstiden fører til et stort sykefravær.

Isolasjonstiden forsvinner imidlertid ikke helt, men kortes ned til fire dager, varslet regjeringen på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Åpner breddeidretten

Fra før var det bare toppidretten som var åpen for de over 20 år, mens det i bredden har vært et alderstak på 20 år.

Forrige uke sa idrettspresident Berit Kjøll at tiden var moden for å gjenåpne idretten for fullt etter at den har vært nedstengt under deler av koronapandemien. Tirsdag fikk hun viljen sin.

Innendørsidretten har vært mer preget av tiltak, både for barn og voksne. Der har det vært anbefalt at gruppestørrelser begrenses til 20 personer, eller etter kohort.

Det har også vært tiltak for kamper og konkurranser for innendørsidretten. «Innendørs kan det også gjennomføres kamper/konkurranser som samler barn og unge under 20 år fra ulike steder», har det hittil blitt skrevet på regjeringens nettsider.

Munnbindpåbudet videreføres

Påbud om munnbind beholdes i butikker kollektivtransport, og lignende når det ikke er mulig å holde avstand.

På pressekonferansen tirsdag kveld kom det fram at påbudet om bruk av munnbind på offentlig sted, ikke er en av lettelsene regjeringen kommer med i denne omgangen.

Helsemyndighetene har varslet at smitteverntiltakene kan trappes ned gradvis i løpet av kort tid.

Men det kanskje mest synlige tegnet på pandemien: Munnbindene i offentligheten, består altså foreløpig.

Opphever publikumstaket på idrettsarrangementer

Fra før har man maksimalt kunne utnyttet 50 prosent av tribunekapasiteten, og det skulle hele tiden være minst to meter mellom kohortene. Nå fjernes både antallsbegrensning og krav om inndeling i kohorter på innendørs og utendørs arrangementer.

Arrangørene skal imidlertid legge til rette for at man kan holde 1 meter avstand ellers i lokalet eller arrangementsområdet.

Særlig hallidrettene har kjent på tiltakene som har gått gjennom vintermånedene. Innendørsidrettene har hatt lov til å maks ha 1500 personer samtidig, fordelt i kohorter på 200. Uten faste tilviste plasser har publikumstaket ligget på 30 personer.

I utendørsidretten har publikumstaket vært på inntil 3000 med faste tilviste plasser, med kohorter på 500. Uten faste tilviste plasser har taket vært på 200 personer.

Publikumsbegrensingen på offentlige arrangementer fjernes

På arrangementer med faste tilviste plasser for publikum fjernes avstandskravene når man sitter i setet. Det betyr at alle seter i en sal kan benyttes, melder regjeringen.

Arrangørene må likevel legge til rette for at det er mulig å holde en meter avstand ellers i lokalet eller arrangementsområdet.

Den nasjonale antallsbegrensingen på offentlige arrangementer, både innendørs og utendørs, fjernes.

På arrangementer uten faste tilviste plasser for publikum må arrangørene sørge for at alle som er til stede skal kunne holde minst en meter avstand til andre.