Solberg: Må stenge flyplasser og havner

Regjeringen skjerper tiltakene mot korona ytterligere.

DEL

(Sandnesposten) NETTAVISEN/NTB: Statsminister Erna Solberg holder pressemøte om korona-pandemien lørdag kveld.

Erna Solberg sa lørdag at vi må gjøre nye tiltak for å hindre smitte av koronaviruset.

- Vi må stenge flyplassene og havnegrensene, sier hun ifølge Nettavisen.

Dette vil ha virkning fra mandag klokken 8. Dette vedtas mandag i ekstraordinært statsråd søndag.

- Vi må også avvise folk på grensen om de ikke har en grunn til å komme hit, sier hun.

Solberg sier at det vil være for utfordrende å stenge grensen til Sverige.

Vi diskuterer muligheten for å hente nordmenn fra utlandet, men etter hvert som flyplasser stenges rundt omkring, kan det bli vanskelig.

- Kan ikke garantere at vi kan hente nordmenn, man må selv se på mulighetene for å komme hjem, sier hun.

Statsministeren sier også at det blir vanskelig å ivareta helsesikkerheten til nordmenn dersom folk er på hytta og blir syke.

- Til tross for rådene som er gitt, er det en del som reiser på hytta, sier Solberg.

- Vi oppfordrer folk som er på hytter om å reise hjem.

Hun trekker fram viktigheten av at alle gjør sitt i tiden som kommer.

- Vi må gjøre det vi kan for å hindre at smitten spres til folk som kan bli alvorlig syke. Selv om vi ikke kan besøke eldre eller at vi ikke kan dra på konserter, teater og lignende, er det viktig å ta vare på hverandre så alle føler at de har en sosial kontakt. Når vi lever isolert blir det vanskeligere for de som lever alene, sier hun.

- Jeg er sikker på at vi kan klare å gjøre dette sammen, med det overordnede budskapet om at vi gjør dette for at folk med underliggende sykdommer og besteforeldre, de tar vi en ekstra dugnad for så de ikke blir alvorlig syke.

Solberg sier at de som kan bør jobbe hjemmefra, og at de som er i karantene ikke bryter karantenen og at man bør være klar over at man da kan bli straffet med fengsel.

Andre dødsfall

Norge fikk lørdag sitt andre dødsfall i forbindelse med koronaviruset da en eldre pasient som var innlagt med Covid-19-sykdom, døde på Oslo Universitetssykehus

Tidligere lørdag uttalte også statsministeren til NRK at de vurderer å stenge grensene.

Danmark er blant landene som har stengt grensene sine. Lørdag stengte Russland grensen til Norge, skriver NTB.

Flere har tatt til orde for at Norge også bør stenge grensene. Fylkesrådslederne i Nordland og Troms og Finnmark ber regjeringen ta grep og mener at tiltaket må komme på plass så raskt som mulig.

– Vi forventer at nasjonale myndigheter gjør ytterligere tiltak for å redusere faren for smitte inn i landet. Grenseovergangene våre er åpne. Det må nå etableres kontroll utover bare Gardermoen, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland.

Kommunene sliter med turister som ankommer Norge gjennom Narvik. Turistene skal rett i karantene, og da gjerne inn på et hotell, forklarer fylkesrådslederne.

– Situasjonen skaper mer uro i befolkningen og øker belastningen på den kommunale beredskapen, sier fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo i Troms og Finnmark.

Artikkeltags