Strandbuens leder var feil: De offentlige skolene tapper staten for mer midler enn friskolene

– TAPPER IKKE: Forfatteren av leserbrevet mener at de private skolene i Strand ikke tapper det offentlige for penger.

– TAPPER IKKE: Forfatteren av leserbrevet mener at de private skolene i Strand ikke tapper det offentlige for penger. Foto:

Av

Når det på lederplass blir fremmet løgner, som i tillegg viser seg å være allmenn oppfatning i samfunnet, blir jeg engasjert.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Strandbuen presterer på lederplass onsdag 18. november å fremme forståelsen av at det er friskolene som tapper den offentlige skolen for penger.

Som bruker av en av friskolene ser jeg det derfor som en plikt i å rette opp dette inntrykket som er skapt blant folk.

Vi som foreldre har blitt gitt en rett til å velge hvordan barna våre skal oppdras, og hva som skal prege deres læremiljø. Dette er også felt ned i Menneskerettene og norsk lovverk.

Dette resulterer i at vi som foreldre kan velge hvilke skole vi ønsker å sende barna våre til, og at det er vi som foreldre som er ansvarlig for at den offentlige skolen ikke mottar disse pengene.

Videre har ikke den offentlige skolen krav på pengene det er snakk om, for dette er en økonomisk støtte som på vegne av hver enkelt familie går til den skolen som foreldrene velger å sende barna på.

Det er ikke forskjell på den statlige støtten som familier disponerer til verken skole, barnehage eller elbil-subsidier. Dette er skattepenger som kommer den enkelte innbygger til gode.

Jeg vil også peke på at friskoler kun får dekket 85 prosent av kostnaden for en elevplass, mens vi som foreldre dekker det resterende. Den offentlige skolen får dekket 100 prosent.

Jeg vil også peke på at friskoler kun får dekket 85 prosent av kostnaden for en elevplass, mens vi som foreldre dekker det resterende.

Bjørnar Nærland, bruker av friskole i Strand

Videre klarer Tryggheim Strand å drive skolen med under 80 elever på 10 trinn med god drift, mens Fiskå skole har 87 elever over 7 trinn, og blir vurdert nedlagt grunnet økonomi.

De offentlige skolene tapper derfor det offentlige for mer midler enn det friskolene tapper staten for.

Når det kommer til inneklima på skolene, har jeg så lenge jeg kan huske lest om mangler ved den offentlige skolen i Strand, og at det ikke bevilges nok penger.

Hadde dette vært en friskole ville den vært krevd oppgradert eller nedlagt, og foreldrene hadde flyttet bort barna til en bedre skole.

Heldigvis har vi som foreldre og forbrukere den rett og mulighet at vi kan flytte barna våre til den skolen vi ser best egnet, og jeg har tatt mitt valg.

Husk at friskolene har søknadsfrist 1. desember for neste skoleår.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken