Solabladet: – Hvis man tilsetter mer vitaminer, mineraler, aminosyrer, koffein eller andre stoffer enn det som er tillatt til slike drikker, kan det medføre en helserisiko for forbrukerne. De kan da ikke selges i Norge, sier Are Sletta, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet.

Produktene fra Prime er tilsatt en rekke forskjellige stoffer. I gitte mengder, er det tillatt å tilsette noen vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til ulike mat- og drikkevarer. Hvis det ikke allerede er tillatt, må virksomhetene søke om dette.

LES OGSÅ: Når denne varen kommer på lager blir køene massive: – Enorm interesse

Mattilsynet vurderer da om tilsetningen kan medføre helserisiko før det eventuelt gis en tillatelse. Når Mattilsynet gjør en slik vurdering, tas det også hensyn til forbrukernes inntak av disse stoffene fra andre mat- og drikkevarer. I noen tilfeller kan tillatelsene være begrenset til produkter som er beregnet for personer fra og med 18 år.

Mattilsynet har så langt ikke mottatt søknader fra importører med nødvendige opplysninger om produkter fra Prime.

Flere av avisene i regionen har omtalt salget av energidrikkene, og hvor populære de har blitt. Solabladet omtalte blant annet salget som foregikk over Finn.no.

LES OGSÅ: Foreldre og føresette til elevar har fått ei spesiell melding frå skulen: – Vil motverka kjøpepress

Mattilsynet er nå bekymret for at unge skal få for høyt inntak av blant annet vitamin A, som kan medføre leverskade ved høyt inntak over lengre tid.

– Vi er derfor særlig bekymret over at produktene markedsføres aggressivt mot barn og unge. Produktene selges blant annet i nettbutikker, dagligvarehandel og til og med i leketøysbutikker, sier Sletta.

De ser også manglende merking på produktene.

«Enkelte av produktene fra Prime markedsføres også med at de inneholder elektrolytter eller aminosyrer, og med symboler som viser til muskelbygging. I slike sammenhenger skal det tydelig framgå av merkingen at produktene kun er beregnet for voksne», skriver tilsynet.

LES OGSÅ: Folk sto timevis i lang kø på Kvadrat – dette var årsaken