Denne tunnelen kan bli Jørpelands nye attraksjon

Artikkelen er over 1 år gammel

Hva kan en 150 meter lang tunnel med inngang fra Jørpelandsvågen brukes til? Det lurer Strand kommune på for tida. Kanskje blir den en ny attraksjon.

DEL

Mange har nok lurt på hvordan det ser ut inni den avstengte tunnelen som har åpning i Jørpelandsvågen og strekker seg innover i fjellet under Jonsokberget. Tunnelen er rundt 150 meter lang, har en diameter på tre-fire meter og har flere siderom med tilsvarende bredde. Den ble tidligere brukt av Stålverket til prøveboring. Kvaliteten på borestål, som ble produsert på Jørpeland, ble testet ut her. For noen år siden ble tunnelen overtatt av kommunen, og nå vurderes det om den kan komme til nytte igjen.

– Først og fremst har vi sett for oss museumsvirksomhet, og da tenker vi på Stålverket. Vi har tenkt at tunnelen kanskje kan brukes som en spektakulær formidlingsarena for stålverkshistorien på Jørpeland, forteller kultursjef Trond Ole Paulsen i Strand kommune. Men han legger til at andre bruksmåter også kan være aktuelle.

– En idé er å bruke den i turismesammenheng, som en ny attraksjon. Andre har Trolltunga og Trollpikken, vi kunne jo for eksempel kalle tunnelen vår for Trolltarmen, smiler kultursjefen.

Etter en befaring i tunnelen nylig, der både kultursjef og ordfører var med, var konklusjonen at tunnelen må brukes til noe. Deretter la kommunene ut en oppdatering på sosiale medier og ba om innspill. Blant forslagene som da kom fram, ble det eksempelvis nevnt både kunstgalleri, nisseverksted, fritidsklubb og skytebane. Kultursjef Trond Ole Paulsen tar gjerne i mot flere ideer, men legger heller ikke skjul på det fins utfordringer som må løses om tunnelen skal tas i bruk.

Helse, miljø og sikkerhet (HMS) er en slik utfordring. Tunnelen har bare en åpning, og er dermed uten rømningsveier. Dessuten er det nylig gjort radonmålinger i tunnelen. De har et nivå som er skyhøyt over de grensene som det er vanlig å rette seg etter. Paulsen tror ikke kommunen kommer til å bruke store økonomiske ressurser for å sette i stand tunnelen til allmenn bruk. Derfor er det naturligvis en god del usikkerhet rundt tunnel-ideene.

I første omgang planlegges en visningstur, slik at flere kan få vandre innover i tunnelen og få ideer til den framtidige bruken.

Artikkeltags