Gå til sidens hovedinnhold

Vil skape optimisme med handelspark

Artikkelen er over 2 år gammel

Ryfylke Handelspark i Rådhusgaten på Jørpeland nærmer seg realisering. Byggingen av det store butikk- og leilighetsbygget skal etter planen starte når det er solgt nok leiligheter. Utbyggeren tror handelsparken vil bidra til større optimisme på Jørpeland.

Prosjekteringen av Ryfylke Handelspark er kommet så langt at det er inngått intensjonsavtale med en totalentreprenør, opplyser Steinar Skjervik, som er styreleder for Ryfylke Handelspark AS. Han eier utbyggingsselskapet sammen med flere lokale aktører, blant andre Nygaard-familien, som er sterkt involvert i butikklivet på Jørpeland.

– Jeg håper og tror oppstarten av dette byggeprosjektet vil bidra til større optimisme på Jørpeland. Etter klokka fem om ettermiddagen er det i dag nokså dødt i Jørpelands sentrumsgate. Med flere boliger og økt handel kan det bli skapt mer liv i sentrum. Sammen med mye annet positivt som skjer, som nye skoler, flerbrukshall og turistsatsing, så vil dette bidra til å løfte byen betydelig, sier Skjervik.

Han sier også at byggeprosjektet har fått positiv respons fra Strand kommune.

– Kommunen har lagt godt til rette for at vi skal lykkes med å få Ryfylke Handelspark på plass, legger han til.

Byggetid på to år

Byggetiden for butikk- og leilighetsbygget som skal føres opp langs Rådhusgata mellom torget og Folkets Hus, er satt til to år. Leilighetssalget starter opp i disse dager, og går salget bra kan byggestart bli allerede til høsten.

Prislappen for prosjektet er nå satt til om lag 450 millioner kroner. Det «gamle» kostnadsoverslaget var på 385 millioner kroner. Vanskelige grunnforhold har gjort at den tidligere målsettingen om å få Ryfylke Handelspark på plass til Ryfast åpner, ikke var mulig å nå.

Sammen med mye annet positivt som skjer, som nye skoler, flerbrukshall og turistsatsing, så vil dette bidra til å løfte byen betydelig.

Steinar Skjervik

– Vi visste at grunnforholdene kunne skape problemer, men etter flere grunnboringer viste det seg at grunnen var enda dårlige enn vi trodde. Det største problemet er at grunnvannstanden i området er høy, noe som gjør at vi må ha en helt vanntett underetasje, forklarer Steinar Skjervik. Han legger til at grunnforholdene fører til ekstra kostnader, som gjør prosjektet vesentlig dyrere enn først regnet med.

På grunn av ekstrakostnadene er også størrelsen på bygget blitt redusert noe. Tallet på leiligheter er endret fra 52 til 40, men butikkarealet blir omtrent som planlagt, rundt 14.500 kvadratmeter. Bygget var tenkt å ha tre tårn med leiligheter på toppen, nå planlegges det med to tårn. På den høyeste delen av Ryfylke Handelspark er det snakk om totalt åtte etasjer.

Spent på salget

Steinar Skjervik er spent på leilighetssalget. Han lokker med flott utsikt og et grønt hageområde på toppen av butikkdelen. På taket er det planer om både felles grillhus og selskapslokaler. Størrelsen på leilighetene varierer fra 70 til 155 kvadratmeter. Prisene på leilighetene vil ligge mellom 3 og 9 millioner kroner.

Ryfylke Handelspark har gjort avtale med flere butikker som skal inn i nybygget. Den største av disse blir Coop Extra. Det såkalte «Andorbygget», som i dag rommer Sport 1 og Galleriet, må vekk for å gi plass til nybygget. Disse forretningene flytter inn i handelsparken, og det kommer også en rekke andre butikker. Bygget skal også inneholde en og en halv etasje med parkeringsplasser.

I høst starter trolig rivingen av de eldre bygningene som i dag står på tomta til nybygget. Hele det nødvendige utbyggingsarealet er ikke innløst ennå. Det er fremdeles noen hus som må kjøpes fri og dette håper utbyggeren å få på plass snarest, slik at byggearbeidene kan starte opp når det er solgt nok leiligheter. Går alt etter planen kan Ryfylke Handelspark stå ferdig i 2022.

Kommentarer til denne saken