Road surface, Cloud, Sky, Plant, Property, Building, Flag, Sculpture, House, Statue
Black, Font, Line
Material property, Font, Line
Coastal and oceanic landforms, Natural environment, Cloud, Sky, Water, Ecoregion, Paint, Art, Painting

Utstilling

Norge rundt

med Nasjonalmuseet

Maleri: Borgøya (1867) av Lars Hertervig

Borgøy-kunstner skapte et drømmeaktig maleri fra sitt hjemsted. I sommer får lokalbefolkningen oppleve kunstverket Borgøya på nært hold.


Kunstneren Lars Hertervig ble født på Borgøy i Hervikfjorden. Han foreviget stedet i maleriet Borgøya.

Bildet er ikke en realistisk naturgjengivelse. Det er Hertervigs personlige opplevelse av landskapet på hjemstedet som preger motivet. Fjellet på Borgøy fremstår merkelig høyt i forhold til de omkringliggende fjellformasjonene. Fjellets bratte stigning gir et underlig majestetisk uttrykk. Delvis gjemt bak gåtefull tåke, synes fjellet å gli frem fra en disig sky, der det mykt hviler over det blikkstille vannet, som skipene like ved.

Øystein Ustvedt, kurator ved Nasjonalmuseet beskriver Borgøya som et av de mest dagklare og lyssterke naturskildringene i norsk kunst. Han kaller maleriet en «flunkende juvel».

- Det uttrykker en sjelden ro og balanse samtidig som det ulmer i skylaget. Hertervig ble tidlig syk og levde resten av livet under trange kår, men han sluttet ikke å skape kunst. Maleriet står derfor som de skapende krefters seier over vanskelige forhold og betingelser.

- Ser mystisk ut

Denne sommeren tar Nasjonalmuseet med kunstverket på reise som en del av sommerturnéen «Norge rundt med Nasjonalmuseet». Borgøya vil da bli utstilt for innbyggerne og tilreisende i Tysvær.


Hertervigs «drømmeaktige» maleri kommer hjem til Tysvær

- Maleriet står som de skapende krefters seier over vanskelige forhold og betingelser.

Anders Øyvind Netland, kultursjef i Tysvær kommune ser fram til utstillingen. Han forteller at tuftene fra Lars Hertervigs hjem fremdeles står på øya. Det kan være til glede for de som i sommer vil oppleve Borgøya - både stedet og maleriet.

- I maleriet Borgøya ser vi den kjente profilen på øya, men ellers er mye ulikt. Det ser mystisk ut, men skiftende vær med lavt skydekke har han nok sett på ordentlig. Allikevel er det ikke fotolikt. Folk med lokalkunnskap spør seg ofte om nøyaktig hvor dette er malt fra, forteller Netland.

Maleriet Borgøya stilles ut i Tysværtunet kulturhus på Aksdal 21. august.

Program

21. august 2021, fra kl. 10:00 - 16:00


Storsalen kl. 12.30-13.45

  • Holger Koefoed: Hva er det med Lars Hertervigs maleri «Borgøya»?

  • Øystein Ustvedt: Barndommens sted

  • Anders Netland, Ingvar Frøyland og Atle Heskja i samtale: Hvor er øya Borgøya sett fra i Hertervigs maleri og andre lokalhistoriske tema


Litlesalen kl. 10:00 - 16:00

  • Film: Lysets vanvidd. Filmen starter hver hele time, varighet ca. 50 min


Utenfor kulturhuset, Lars Hertervigs plass kl. 12:00 - 14:00

  • Workshop for barn med kunstneren Axel Rios


Tysvær kommunes 16 originalskisser av Lars Hertervig vil også bli vist denne dagen.


Book gratis billett for å se Lars Hertervigs maleri «Borgøya»




Her kan du besøke utstillingen

Adresse:

Tysværtunet kulturhus
Aksdalsvegen 157
5570 Aksdal


Kunstaudiens

Nasjonalmuseet i Kunststallen
7. mai - 29. august

Kunstaudiens er resultatet av et tett samarbeid mellom Hennes Majestet Dronning Sonja, De kongelige samlinger og Nasjonalmuseet. Utstillingen inkluderer tre formidlingsarrangementer – ett om maleri, ett om design og kunsthåndverk, og ett om skulptur.


Rites of Passage

Nasjonalmuseet på
Kunstnernes Hus
21. mai. - 1. august

I samarbeid med Nasjonalmuseet presenterer Kunstnernes Hus utstillingen Rites of Passage, en konsentrert sammenstilling av hovedsakelig samtidskunst fra Nasjonalmuseets samling. Utstillingen undersøker begrepet passasje både som konkret motiv og som symbol med potensiell sprengkraft som bilde på forvandling, overskridelse og bevegelse. Nasjonalmuseet står midt i sin egen overgangsrite, på terskelen til en ny epoke i nytt bygg. Nå skal museet igjen definere sin rolle og skape nye innganger og passasjer til kunsten.

Sommereventyr

Nasjonalmuseet på Blaafarveværket
8. mai - 26. aseptember

Utstillingen ved Blaafarveværket i Åmot har fått navnet Sommereventyr og skal vise norsk kunst fra Nasjonalmuseets samling fra perioden 1820-1905. Over 60 verk er med og skal reflektere det 45 år lange samarbeidet mellom Blaafarveværket og Nasjonalmuseet.

Kunsten kommer hjem

Vestland:
Møte med brudepar 

Agder:
Restaurant Under - 18. mai


Vestfold og Telemark:
Kragerø jernbanestasjon - 19. mai

Rogaland:
Hå mottakssenter - 25. mai

Møre og Romsdal:
Ullstein Verft - 27. mai


Møre og Romsdal:
Trollveggen besøkssenter - 28. mai

Trøndelag:
Bangsund skole - 4. Juni

Nordland:
Furumoen sykehjem og dagsenter i Narvik - 7. juni

Troms:
Mack Ølhallen i Tromsø - 11. juni

Finnmark:
Biblioteket i Sametinget - 16. juni

Innlandet:
Rena Leir - 22. juniViken:
Rena Leir - 23. juni

Oslo/Hjemkomsten:
Museumsplassen under Oslo Pride - 24. juni

I 2022 åpner Nordens største kunstmuseum i Oslo, men først skal noen av våre mest kjente kunstverk ut på reise rundt omkring i Norge. 
- Denne sommeren og høsten sender vi kunsten ut til folk i hele landet. Vi har kalt årets program Kunsten kommer hjem. Nå kan du oppleve kunst fra Nasjonalmuseet i nord og i sør, til fjells, til havs, i kirken og på fabrikken, sier Karin Hindsbo, Nasjonalmuseets direktør.

Program og verk: 

Norge rundt med Nasjonalmuseet

En rekke av høydepunktene fra Nasjonalmuseets samling kommer på besøk til steder der de hører hjemme - enten ved at verket ble skapt der, gjennom motiv eller kunstnerens tilknytning til plassen. Du kan se Harald Sohlbergs maleri Gate i Røros i selve Røros. Du kan oppleve den verdensberømte franske kunstneren Claude Monets maleri Kolsåstoppen i Sandvika. Du kan lære om Holmestrand-kvinnen Harriet Backer når hennes kjente verk Blått interiør stilles ut i nettopp Holmestrand.

Black, Font, Line